За 200 години войната се е оскъпила с огромен процент
Д-р Александър Стоянов, историк
Публикувана: 24 Sep 2018 | 10:43

Изследването в исторически план на една част от войните между Русия и Турция е обект на дисертацията и съставлява основата на новата книга за Руско-турските войни на  д-р Александър Стоянов, историк, главен редактор на списание "Военна история" и съосновател на журнала De Re Militari, гост в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

 

Интерес за зрителите на Bloomberg TV Bulgaria биха представлявали историческите данни за военните бюджети на Русия и на Османската империя, които намират място в новата книга, вложени в тези конфликти и как се променят разходите по войните, колко по-значителни ресурси коства една война с годините. Например по време на руската императрица Екатерина през 18 век руската държава харчи между 500 хил. и 800 хил. съвременни долара на ден, пречупени през съвременната инфлация. По време на Кримската война, която създава едно голямо финансово напрежение на Русия, в рамките на 3 години са похарчени близо 300 млн. рубли, фактически това са 7 млн. долара днешни пари на ден. Такава е и сумата, която Русия харчи през 2016 година за войната в Сирия, като разликата е много голяма с миналото, защото в Кримската война са мобилизирани 1 млн. войници, а в Сирия са оперирали едва 10 000 военни (и това е една малка част от военния бюджет на съвременна Русия). Това показва, че за 200 години войната се е оскъпила много пъти.

 

Османският военен бюджет се оказва труден за дешифриране, тъй като военните архиви на Турция не са така добре проучени като руските, каза още гостът. Но въпреки различните парични деноминации, които използват, османците също харчат по тези войни приблизително толкова, колкото и Русия.

 

Четете още: Защо Русия не вярва на оправданията на Израел?

Коментари ( 0 )