IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
17:17 | 25 септември 2018
Обновен: 21:26 | 1 март 2024

Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен

В речта си при откриването на заседанието на най-високо равнище лидерът на ООН нарисува мрачна картина, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави

По материала работи: Слав Велев
Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш започна речта си пред сесията на Общото събрание на световната организация с думите, че светът "страда от тежка форма на "разстройство, свързано с дефицит на доверие", предаде Асошиейтед прес.

 

В речта си при откриването на заседанието на най-високо равнище лидерът на ООН нарисува мрачна картина, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването на сътрудничеството между тях и "крехкото" доверие в международните институции.

 

Гутериш каза, че демократичните принципи са "под обсада".

 

Президенти, министър-председатели, монарси и водещи министри от 133 държави са заявили участие на едноседмичната сесия. Сред тях има радетели за международен ред, както и популистки лидери като президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Полша Анджей Дуда и италианския премиер Джузепе Конте, посочи АП.

 

 

Гутериш подчерта, че сега, повече от всякога, се нуждаем от мултилатерализъм, тъй като светът става "все по-хаотичен", предаде Франс прес.

 

Откривайки шестдневните дебати на 193-те държави членки на световната организация, генералният секретар изтъкна още, че и в Съвета за сигурност на ООН разделенията са сериозни.

 

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна