IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
15:08 | 26 септември 2018
Обновен: 01:35 | 5 април 2024

Морският бранш иска морска стратегия на страната

Експертите се обявиха срещу властовата централизация и апелираха за изместване на морската администрация във Варна

По материала работи: Деян Михайлов
Морският бранш иска морска стратегия на страната

Народните представители от ПГ „БСП за България“ “ Георги Търновалийски, Васил Антонов, Иван Генов, Кольо Милев, Николай Тишев, Славчо Велков и Борислав Гуцанов, председател на градския съвет на БСП – Варна се срещнаха с Морската камара и Морския клъстер в Клуба на моряка. На срещата експертите бяха запознати с „Визия за България“. От Морската камара и Морският клъстер  представиха своите предложения пред депутатите от левицата. Като основен проблем беше изтъкната липсата на морска стратегия в страната.


„От години настояваме за морска стратегия. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Ние сме единствените в Европа, които нямаме стратегия. Страна, която няма морска стратегия, не е морска страна.“ Това заяви капитан Богдан Богданов, председател на Българската морска камара. Като втори проблем беше посочена липсата на гаранционен фонд  за корабостроенето в България, който да е гарант пред банките, които подпомагат строежа на морските съдове. Решаването на този въпрос е посочено във „Визия за България“. Експертите в областта се обявиха срещу властовата централизация и апелираха за изместване на морската администрация във Варна, защото там има изключително много и подготвени експерти. Те добавиха още, че много малко кораби плават под български флаг. Проблем има и с изоставените кораби. Беше изтъкнато, че липсват спасителни кораби, а има само катери, които не могат да плават във вълнение над два морски бала, за да се издирват при спасителна операция пострадали в морето.  Като причина да се стигне до натрупването на толкова сериозни проблеми бяха изтъкнати несъвършенствата в родното законодателство.


Специалистите изразиха притеснение, че средното и висше образование вече не подготвя  експерти -  специалисти  в областта корабостроенето. В момента се търсят кадри от Турция и Украйна. „Във Варненска област няма нито една паралелка в училищата за заварчици, фрезисти, стругари. Това е абсурдно, защото скоро заводите ще спрат да работят, ако няма кадри“, категорични са те. 

 

Коментари

Новини Варна