IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
16:42 | 6 октомври 2018
Обновен: 13:29 | 12 април 2024

Радикализацията в Германия: Всеки политик би действал като Хитлер!

Бивш лидер на "АзГ" Ларс Щайнке с все по-крайни изказвания

По материала работи: Слав Велев
Радикализацията в Германия: Всеки политик би действал като Хитлер!

Бившият председател на младежката организация на "Алтернатива за Германия" (АзГ)  в Долна Саксония Ларс Щайнке стана известен в началото на август с един свой пост във Фейсбук. Там той обяви атентатора срещу Хитлер Клаус Шенк фон Щауфенберг за "предател" и "страхливец". Впоследствие Щайнке загуби поста си, припомня Дойче веле.

 

Това, че хич не са му чужди националсоциалистическите идеи, вътре в партията му си беше известно и преди въпросната публикация във Фейсбук. Източник от партията предостави на ДВ аудиозапис на разговор на Щайнке с негов колега, в който бившият вече лидер на местната младежка организация на АзГ оправдава нападението на нацистите срещу Полша през 1939 година. В него той говори за някакво "изопачаване на историята" и за това как Хитлер бил принуден да действа така. "Всеки друг политик би действал точно както Хитлер и би нахлул в Полша", казва Щайнке.

 

Всички познаваме тази аргументация от нацистката пропаганда. За ДВ Щайнке не пожела да коментира записа, нито пък от партията му реагираха на отправеното от ДВ запитване.

 

Щайнке не е единичен случай

 

Случаят Щайнке не е изключение. Младежката организация на АзГ се радикализира все повече, а германското вътрешно разузнаване се видя принудено да се задейства: младежката организация, наречена "Млада Алтернатива", е поставена под наблюдение в две федерални провинции - Бремен и Долна Саксония. Наблюдава се сближаване на младежите от АзГ с различни десноекстремистки групировки. Но пред обществеността те се опитват да показват гражданското си лице.

 

Така например председателят на младежката организация Дамиан Лор критикува това, че службите наблюдават двете младежки организации. В съобщение за медиите той посочва, че нито младежката организация, нито отделни нейни клонове са противоконституционни. Лор припомня, че Ларс Щайнке е бил свален от председателския пост, а в момента тече процедура по изключването му от партията. Това показва, че "ние се противопоставяме категорично на всякакви противоконституционни тенденции в нашите редици", четем още в съобщението.

 

Вътрешни източници обаче твърдят, че Дамиан Лор също знае за аудиозаписа, но до този момент не е предприел нищо. Самият Щайнке пък заяви за ДВ, че нито ще бъде изключен от партията, нито ще бъде свален от поста си - щял да обжалва всяко решение.

 

Прикриване на очевидното

 

Председателят на "Млада Алтернатива" също допринася за радикализирането на младежката организация. Репортерка на ДВ наблюдава как Дамиан Лор се опитва да прикрива връзките си с дясноекстремистката сцена. През август той посети конгреса на своята младежка организация в близост до Айзенах. В интервю за ДВ той увери, че "не съществува никакво сътрудничество" с членовете на расистката групировка "Идентитарно движение", което също е наблюдавано от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване).

 

Лидерът на младежката организация "Млада Алтернатива" Дамиан Лор

 

Малко преди това Лор беше съпровождан от телевизионен екип на "Archetyp GmbH", заснел рекламен клип за "Млада Алтернатива". Шеф на "Archetyp GmbH" е Филип Щайн, който е основател на ксенофобското движение "Един процент" - дясна неправителствена организация, контролирана от групировката "Идентитарно движение".

 

Франциска Шрайбер, която беше в ръководството на партията, която междувременно напусна, твърди в книгата си "АзГ отвътре", че още през 2014 година половината от членовете на "Млада Алтернатива" са симпатизирали на групировката "Идентитарно движение". Същото потвърждава и един от водещите германски експерти по въпросите на десния екстремизъм Хайо Функе. Той твърди още, че в действителност между двете организации съществува тясно сътрудничество.

 

Младежите се радикализират

 

Партията-майка "Алтернатива за Германия" също поддържа връзки с дясноекстремистки групировки. В Германия отдавна се води спор по въпроса дали АзГ да бъде поставена под наблюдение от Службата за защита на конституцията. Много политици са на мнение, че тази формация е в много тесни отношения с дясноекстремистки групи.

 

Нацизмът бил "пилешка курешка": с острия си език шефът на фракцията и партиен говорител Александер Гауланд вдъхновява младите кадри

 

В същото време вътре в партията се води спор за това каква дистанция е необходима спрямо десните радикали. Когато през 2016 година стана ясно, че Службата за защита на конституцията е поставила под наблюдение групата "Идентитарно движение", АзГ се дистанцира. В същото време централното партийно ръководство се опитва да омаловажи тенденциите на радикализиране на младежката организация. Дамиан Лор дори настоя двете поставени под наблюдение младежки организации да бъдат натирени от партията - решение, с което ще се занимае извънреден конгрес на партията в средата на октомври.

 

Вътрешни източници обаче твърдят, че искането на Лор едва ли ще мине. Говорителят на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд пък предложи да бъде изключена само долносаксонката младежка организация - маневра за отклоняване на вниманието. Изключването само на едната младежка организация би изпратило два различни сигнала - вътре към партията, че тя не се огъва пред службите; и навън - че партията категорично се разграничава от десните екстремисти.

 

/dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна