IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
15:58 | 9 октомври 2018
Обновен: 09:52 | 12 април 2024

Румен Радев поиска бюджетният излишък да се разпределя от парламента

В последните години премиерът Бойко Борисов и МС решават съдбата на средствата

По материала работи: Борис Проданов
Румен Радев поиска бюджетният излишък да се разпределя от парламента

Президентът Румен Радев поиска Народното събрание да изиска тази година "съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък" да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента. Според държавния глава това ще бъде един много силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани, както и надежда за демократичните процеси в страната.


В последните години при управлението на Бойко Борисов пари от бюджетния излишък се разпределят с постановления на Министерския съвет, без да се прави промяна в закона за бюджета. В началото на август правителството обяви, че излишъкът е над 2 млрд. лв.


Според президента разпределянето на бюджетния излишък от парламента е стъпка към промяната, която е необходима в България. Друга стъпка били дебатът около истината и сблъсъкът на идеи.

 

Тезата си Румен Радев разви в заключителна реч на кръгла маса "Неравенства и бедност в България", която се проведе под неговия патронаж днес в резиденция Бояна. В нея президентът цитира книгата "Защо нациите се провалят" на Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън. според които успехът или провалът на нациите се дължи на първо място на институциите. Радев допълни, че има два вида институции - инклузивни и екстрактивни. След това разясни, че инклузивните политически институции раждат инклузивни икономически институции, които генерират прогрес и просперитет, който се дължи на иновации и конкурентоспособност, докато бедност и неравенства има при екстрактивни икономически институции, родени от екстрактивни политически институции, при които гражданите са слабо представени в управлението, а неговата цел е личностно облагодетелстване.


"При екстрактивните политически институции централизираната държава е слаба, по-точно няма такава. Липсата на централизирана държава значи, че тя не може да защити правата и собствеността на гражданите, не може да гарантира тяхната сигурност, не може да наложи ефективна и справедлива данъчна политика и да гарантира достъп до образование и здравеопазване. При тези институции публичните средства се разхождат без достатъчно прозрачност, а управляващите са безотчетни и безотговорни", обясни още Радев. После обяви, че е много трудно да се даде еднозначен отговор къде е България между тези два институционални полюса, тъй като картината на политическия, икономическия и социалния пейзаж била сложна, многопластова и исторически обременена. Със сигурност обаче била нужна промяна.

 

дневник.бг

Коментари

Новини Варна