IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:35 | 14 октомври 2018
Обновен: 17:27 | 16 април 2024

Радев за убитата Вики: Огромен дефицит на доверие в институциите!

Сега било важно МВР и съдът да покажат, че има наказания

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Президентът Румен Радев смята, че случаят с убийството на Виктория Маринова в Русе е разкрил огромния дефицит на доверие в нашите институции.Той изказа най-искрени съболезнования на семейството на убитата от 21-годишният Северин Красимиров, който беше арестуван в Германия."Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник. Разбирам, че от всяка несправедливост боли, всяка несправедливост, разбира се, е повод за възмущение. Но този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри също така и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот”, посочи държавният глава, цитиран от bTV.

 

"Очаквам органите на реда и съдът да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона”, категоричен беше Радев.Президентът разкритикува институциите и заради строителната компания "Джи Пи груп", която е наложен  запор и блокиран превод от 14 милиона евро заради злоупотреби при усвояването на средства от европейските фондове.Според Радев този проблем поражда въпроса къде са държавните и обществените институции и къде е съдебната система.

 

"Виждаме, че имаме сериозен проблем . Това, от една страна, са високите цени, а от друга – безобразното качество и по пътищата, и дори в центъра на София. За решаването на този проблем трябва да има политическа воля, но не само политическа воля за изваждане на една фирма или за нейното пускане за участие в обществени поръчки и то при вече сключени договори. Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система. Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които да са в ежедневието на всяко едно управление, а не накрая, когато вече е ясно, че има проблеми. Нека да видим защо се стига до тези проблеми“, отсече той.

 

Президентът коментира и намерението на БСП да внесе вот на недоверие срещу кабинета заради готвената реформа в здравеопазването.Според него внасянето на един вот невинаги означава, че основната цел на опозицията е сваляне на правителството.За Радев е важно да има дебат по обществено значими теми.Той присъства на тържествата по повод 150 години град Троян.

 

dnes.bg

Четете още: Откриха военен снаряд в Ловеч, чакат спецекип

 

Коментари

Новини Варна