IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
21:21 | 17 октомври 2018
Обновен: 16:41 | 10 февруари 2024

Дипломат №1 на Гърция хвърли оставка, Ципрас поема

Засегнал се от думи на военния министър, нарекъл го "човек на Сорос"

По материала работи: Слав Велев
Дипломат №1 на Гърция хвърли оставка, Ципрас поема

Външният министър на Гърция Никос Кодзияс подаде оставка, съобщи в. "Катимерини".

 

Оставката му е била приета от министър-председателят Алексис Ципрас. Именно той временно ще поеме функциите на външен министър, предаде AFP.

 

Повод за оставката на първия дипломат на Гърция е вчерашното заседание на гръцкото правителство, на което той влезе в сблъсък с министъра на отбрната Панос Каменос.

 

Миналата седмица Каменос направи изявление, които влязоха в разрез с правителствената политика. Той предложи сключването на балкански отбранителен съюз, като алтернатива на Преспанското споразумение.

 

В гръцкия печат още тази сутрин се появиха непотвърдени твърдения, че Кодзиас е заплашил да подаде оставка, защото смята, че премиерът Алексис Ципрас не го е подкрепил достатъчно в спора му с Каменос, пише БТА.

 

Сътрудници на Кодзиас са казали пред "Катимерини", че той е бил силно засегнат от нападките на Каменос че е "човек на Сорос", че е "потънал в бюджетни средства" и други подобни.

 

На вчерашното заседание на правителството Кодзиас е поискал от премиера да внесе законопроект за контрол над секретните бюджетни пера на министерството на националната отбрана (и на други министерства), както това е направено в министерството на външните работи.

 

Кодзиас е смятан за един от архитектите на Преспанското споразумение между Атина и Скопие от юни тази година, докато Панос Каменос, лидер на по-малкия партньор в гръцкото правителство, партията Независими гърци, е категоричен противник на споразумението и многократно е заявявал, че партията му няма да подкрепи ратификацията му.

 

Миналата седмица във Вашингтон Каменос лансира идеята отношенията между Атина и Скопие да бъдат уредени чрез създаването на балкански отбранителен съюз с участието на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен етап и Сърбия. Според Каменос този съюз би изпълнил геостратегическите цели на Преспанското споразумение, без да се налага Гърция да прави компромис за името.

 

//dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна