IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
21:36 | 17 октомври 2018
Обновен: 13:01 | 11 март 2024

Президентът Радев в Нортууд: Сигурността днес се гарантира с изграждане на способности

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Президентство

 

"В този динамичен и все по-несигурен свят сигурността се гарантира с изграждане на способности - това е и нашата основна задача като съюзници". Това каза президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев след посещението си в щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО - MARCOM в Нортууд, където се планират и контролират всички морски дейности на Алианса. Радев проведе среща с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън.

 

"Това, което се прави тук, като събиране и интегриране на информация в реално време, е внушително", коментира българският държавен глава. Радев и Джонстън са обсъдили хода на операцията "Морски страж" ("Sea Guardian") в Средиземно море. "Много важна беше оценката, която се дава на България за активното ежегодно участие в тази операция с един кораб, както и участието на България в постоянните военноморски групи", посочи президентът.

 

 

"Със задоволство констатирахме и отлично проведеното и организирано национално военноморско учение с международно участие през 2018 г. Планирано, организирано и ръководено от офицери и командири от българските военноморски сили. Това учение става все по-притегателно за нашите партньори, съюзници, тъй като на него има възможност да се отработват по изключително добър начин сценарии на операции по морска сигурност с преодоляване на кризи", каза още Румен Радев.

 

"Искам да подчертая огромната оценка, която и вицеадмирал Джонстън даде на нашите офицери, назначени на международни длъжности. Тук те придобиват опит, с който, когато се върнат, ще можем да имаме много по-голяма съвместимост на нашите военноморски сили", добави още президентът Радев.

 

 

Президентът Румен Радев, придружаван от съпругата си Десислава Радева, е на работно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет II.

 

 

Утре, 18 октомври, държавният ни глава ще има аудиенция при кралица Елизабет II. По-късно през деня той ще изнесе лекция на тема "Предизвикателства за сигурността пред Европа" в "Оксфорд Юниън" - най-голямата общност за дебати на Университета в Оксфорд, основана през 1823 година. Държавният глава ще разговаря и с български студенти, които следват във Великобритания, и с членове на Комитета на "Оксфорд Юниън".

 

В рамките на визитата си във Великобритания на 19 октомври президентът и българската делегация ще посетят Уестминстърското абатство в Лондон. По време на посещението във Великобритания съпругата на държавния глава ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна