IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
09:59 | 18 октомври 2018
Обновен: 02:25 | 15 април 2024

Президентът Радев към българите в Лондон: Издигате името на България!

Държавният глава се надява образовалите се там да се върнат у нас

По материала работи: Пламен Янков
Президентът Радев към българите в Лондон: Издигате името на България!

" В днешния глобален свят е важно, че вие, с вашата работа и успехи издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, почтени, с талант, умения и усет към новото", заяви президентът Румен Радев на среща със сънародниците ни в Лондон.

 

"Мога да ви гарантирам, че вашият успех не е просто ваш личен успех, а преди всичко успех за България", посочи снощи Радев.

 

Той отбеляза, че българската общност тук е внушителна не само като брой, а и като процент трудова заетост.

 

"Вие разбихте един мит, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи, статистиката показва, че вие давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук", допълни държавният глава.

 

Той каза, че е внушителна и групата българи, които получават образованието си в британски университети и посочи, че силно вярва, че те ще намерят мотивация да се върнат и да вложат своята енергия и талант за развитието на България.

 

"Защото страната ни има нужда от хора като вас - високо образовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области, вие носите не само познание, но и друг модел обществени отношения", отбеляза държавният глава.

 

Румен Радев коментира и Brexit-а: "Вярвам, че ще се намери едно решение, така че вашите права по никакъв начин да не бъдат ощетени - за това има консенсус във всички български институции".

 

Хората задаваха различни въпроси - за младите хора, за българските училища, а и какво мисли президентът за ситуацията в България и какво ще се случи. Радев каза, че би сложил въпроса така - не какво ще се случи, а какво ние ще направим.

 

"Не само една или две институции, какво ще направим всички граждани на България, така че да имаме едно наистина добро бъдеще", заяви президентът, цитиран от БТА и dnes.bg.

 

При идването на президента в посолството ни в Лондон, където беше срещата със сънародниците ни, стояха българи с плакати.

 

"Ние сме неформална организация, ще връчим петиция на президента да се ангажира по някакъв начин срещу нещата, които се случват в България", обясни един от тях - Емил Русанов, издател на вестник "Будилник".

 

Според него сме подложени на геноцид и сме нацията с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост.

 

"Искаме да инициираме референдум за пряко участие на българските граждани в управлението на държавата", заяви още Русанов.

Коментари

Новини Варна