IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
16:43 | 20 октомври 2018
Обновен: 15:28 | 15 април 2024

Румен Радев видя сближаване с Македония след историческото решение на Скопие

Това се изтъква в позиция на държавния глава във връзка с историческото гласуване на парламента в Скопие снощи

По материала работи: Слав Велев
Румен Радев видя сближаване с Македония след историческото решение на Скопие

Резултатът от проведеното снощи гласуване в парламента на Македония е важна стъпка за югозападната ни съседка по един дълъг исторически път. Това се изтъква в позиция на президента Румен Радев във връзка с историческото гласуване на парламента в Скопие снощи.

 

По думите на Радев, това трябва да доведе до още по-голяма близост между България и Македония на принципите на приятелството, добросъседството и сътрудничеството.

 

"Перспективите за развитие на двустранните ни отношения и изчистването им от идеологическите наслоения от близкото минало са от изключително значение за затвърждаване на подкрепата на Република България за интеграцията на Република Македония в Европейския съюз и НАТО", подчертава държавният глава.

 

Радев приветства всички прояви на политическа смелост, лидерство и държавническа отговорност, които водят към сближаването между България и Македония.

 

Припомняме, снощи парламентът в Скопие одобри споразумението с Гърция от Преспа, съгласно което официалното име на югозападната ни съседка става Северна Македония. Македонският премиер Зоран Заев нарече решението "историческо".

 

Сега предстоят редица гласувания за промяна на конституцията на Македония, за да бъде окончателно завършена процедурата. Предстои и ратификация на споразумението от страна на Гърция.

 

news.bg

 

Коментари

Новини Варна