Борисов от Хелзинки за "Европа на две скорости"
Премиерът нахока колегите си от ЕНП за двойния аршин за Шенген
Публикувана: 8 Nov 2018 | 15:34

Премиерът Бойко Борисов видя две големи опасности пред обединена Европа – Brexit и Европа на две скорости. "По темата Brexit се свърши изключително много работа, но има още няколко ключови неясноти, които трябва да се решат. Ако с миграцията някак успяхме да се справим, то Европа на две скорости може да счупи ЕС и евроскептицизмът в някои страни да се засили", настоя лидерът на ГЕРБ в речта си пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки.

 

"Преди години предупредих какви може да са последствията за Европа, ако не се вземат мерки за защита на външните граници. Ние го направихме и изпълнихме нашия дълг към опазването на сигурността на европейските граждани, но други страни не го направиха и виждате какви са последствията - цели държави се разтресоха", подчерта той.Бойко Борисов отбеляза през какви трудности са преминали България и Македония при подписването на Договора за добросъседство."Ние дадохме пример как една партия като ГЕРБ - част от ЕНП, и социалдемократическата партия на Заев в Македония могат да постигнат този успех. Ние го направихме, защото сме уверени, че гарантирането на европейска перспектива на Македония минава през този договор", категоричен бе българският министър-председател.Той отчете пред десните евролидери и факта, че продължава да има двоен стандарт от страна на ЕС към България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство.

 

"Всички европейски институции и държавни лидери казаха, че по въздух сме готови да влезем още сега, но все още нищо не се е случило", коментира той.По думите му на предстоящите европейски избори политическите опоненти на ЕНП ще задават много въпроси, като на някои от тях ЕНП все още няма отговор."Ето защо такива форуми като днешния са толкова ценни - можеш да излезеш и пред всички да кажеш какво е твоето мнение по даден въпрос и заедно да търсим неговото решение", посочи още Борисов.

 

dnes.bg

Четете още: Борисов обсъди във Финландия руски реактори в енергетиката

Още от: Политика

Коментари ( 0 )