IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
14:04 | 12 ноември 2018
Обновен: 10:02 | 16 март 2024

Управляващата коалиция се събра на спешен съвет

Властта обяви, че ще има по-висок данък за старите коли, но застраховката няма да стигне 1000 лв

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Time.mk

Спешен коалиционен съвет след вчерашните масови протести в цялата страна - заради високите цени на горивата, увеличаването на данъците за старите коли и застраховки. 



Вчера 36 града в страната излязоха на протест заради високите цени на горивата. Към тях се присъединиха и други разочаровани от по-високите данъци, застраховки и цени. 



Искрата на недоволството пламна във Велико Търново на Димитровден. 



Спешният коалиционен съвет е бил с цел да се обсъди как да се реагира на масовите протести, а управляващите решили да заложат на по-голяма информираност. 



Правителството не участва във формирането на цента на горивата, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов. Той е уверил премиера, че цена от 1000 лв. на гражданската отговорност не стои на дневен ред и подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение. 



Увеличение на данъка за стари автомобили обаче ще има. То ще бъде между 6-10 лева, а причината е, че хората протестират срещу мръсния въздух, но продължават да купуват непотребните в Европа коли. Тази тенденция дори ще се увеличи, след като някои градове в Западна Европа вече забраниха старите дизелови автомобили. 



Коалиционните партньори са категорични, че по-висока застраховка за шофьори-нарушители ще има. С колко – предстои обществен дебат. Колкото до тавана на неимуществените вреди – той имал за цел да се пребори с груби злоупотреби, които източват пари от застрахователите.

 

Bgonair 

 

Четете още:

 

Новата вълна протести – дежавю или нещо съвсем ново

Коментари

Новини Варна