IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
09:10 | 14 ноември 2018
Обновен: 21:55 | 1 март 2024

Германски министър: Стоп на преговорите с Турция!

Ясно е, че няма да стане член в сегашното си състояние!

По материала работи: Слав Велев
Йенс Шпан. Снимка: архив, Reuters

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан поиска Европейският съюз да прекрати преговорите за присъединяване с Турция и наред с това препоръча по-помирителен подход към някои източноевропейски членове на съюза, предаде ДПА.

 

"В края на краищата на всеки е ясно, че Турция никога няма да стане член на ЕС в сегашното си състояние", каза Шпан пред осведомителната агенция Редакционснетсверк Дойчланд в изявление, което ще бъде публикувано утре. "Най-честно ще е да се прекратят преговорите за присъединяване", добави той.

 

Отношенията на Германия с Турция се обтегнаха след задържането на германски журналисти в Турция и предизборните прояви на турски политици сред населението с турски произход в Германия, напомня ДПА, цитирана от БТА.

 

Министърът предложи освен това да се прояви повече разбиране към позициите на страни като Полша и Унгария. "Германия трябва да прояви повече разбиране и да бъде посредник в отношенията с Източна и Централна Европа", каза Шпан.

 

Той съвсем не е съгласен с всичко, което прави унгарският премиер Виктор Орбан, но смята, че "трябва поне да се опитаме да го разберем".

Според Шпан "страни като Полша и Унгария виждат нещата различно от Германия от историческа перспектива".

 

38-годишният министър на здравеопазването е един от кандидатите за приемник на канцлера Ангела Меркел като лидер на Християндемократическия съюз и е смятан за представител на дясното му крило. Той открито критикува либералната имиграционна политика на Меркел, отбелязва ДПА.

 

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна