IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:51 | 15 ноември 2018
Обновен: 09:40 | 24 февруари 2024

Македония обеща: Възстановява наши войнишки паметници

Двете правителства ще имат съвместно заседание през декември

По материала работи: Слав Велев
Македония обеща: Възстановява наши войнишки паметници

Български войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени. Това стана ясно след срещата на премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев.

 

Скопие ще възстанови паметника на полковник Константин Каварналиев, който е разрушен през 1966 г. при акция за унищожаване на български военни паметници в бивша Югославия. Ще се възстанови и плочата на загиналите стотици български офицери и войници през 1916 година при битката Каймакчалан.

 

"Това не е във връзка с договора. Това е във връзка с приятелството. Това трябва да правим всички заедно, за да сближим двата народа и нашите страни, да продължим да работим заедно", каза македонският премиер, цитиран от БНР.

 

Двете правителства ще проведат съвместно заседание през декември, обяви премиерът Бойко Борисов и благодари за възстановяването на паметниците. "Това е важно, за да може всички наши опоненти, които твърдят и казват, че едва ли не ние сме се отказали от историята, точно обратното - и двете държави имат толкова много история, че имаме да се похвалим с нея достатъчно много", каза Борисов, предаде Dnes.bg.

 

Заев отбеляза, че след договора за добросъседство отношенията ни са във възходяща линия и очерта работата по изграждането на пътните отсечки, които ще свържат двете страни, новите гранични пунктове, изграждането на жп линията, благодари за подкрепата, която България оказва по пътя за членството на страната му в НАТО и Европейския съюз.

 

Двамата премиери заедно ще открият участъка от АМ Струма "Сандански – Кресна", стана ясно още след срещата, на която са били обсъдени общи инфраструктурни проекти.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна