Цветанов: Оставката на Симеонов не "счупва" коалицията!
Този акт ще успокои обстановката, убеден е зам.-шефът на ГЕРБ
Публикувана: 17 Nov 2018 | 10:59

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява, настоя председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

"Този акт ще успокои обстановката и ще можем да се върнем към по-нормална среда на работа. Когато има напрежение, не е толкова продуктивна законодателната и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно", подчерта той.

 

По думите му в случая няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си – без натиск от страна на ГЕРБ

 

"В последните няколко дни самият той е имал такива изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко и би приел да подаде оставка", обясни Цветанов пред bTV.

 

 

"Трябва да бъдем много по-обединени и по-обрани в изказванията си (…) От умора или от емоция може да изпуснеш една дума, но тя да се окаже фатална", посочи Цветанов.

 

"Не очаквам предсрочни избори, разколебаване и връщане в периоди, които знаем какъв беше дефицитът и наследството на БСП", коментира още той.

 

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че в следващите дни първо НФСБ трябва да предложат в рамките на "Обединени патриоти" вариант за вицепремиер.

 

След като в малката коалиция се обединят около конкретно име, то ще бъде обсъдено и с ГЕРБ.

 

Цветанов не пожела да коментира информациите за влизане в кабинета на Явор Нотев, Борис Ячев или дори Волен Сидеров.

 

"Има една организация, която беше създадена за тези протести – желание на БСП, на президента Радев, на някои от извънпарламентарните партии това да е възможност да се търси оставка на правителството (…) Реваншът е на избори", категоричен беше Цветанов, който посочи, че управляващите ще изпълнят ангажиментите си към майките на деца с увреждания.

 

"Ако погледнем финансовите показатели на страната и цените, ако съпоставим 2013 г. есента и сега, разликата е в предимство на сегашното управление – възнагражденията са по-добри, а цените са по-ниски", категоричен бе той.

 

Цветанов нападна президента Румен Радев, като определи изказванията му от последните дни като "безотговорно поведение на държавен глава, който се стреми да е обединител на нацията".

 

Бившият силов министър припомни, че президентът е имал възможността да състави "еднолично правителство%, което обаче е вкарвало по-малко приходи в хазната, а в медиите е имало "съмнения" за голям разход в областта на отбраната.

 

"Мога да кажа на г-н президента, че когато беше в Министерството на отбраната, съм бил вицепремиер и министър на вътрешните работи и дадох живота си, за да има реални политики в борбата с престъпността (…) Този човек не може да дава морални оценки за политическото състояние в страната", заяви Цветанов.

 

Той все пак изрази задоволство от предстоящата среща между държавния глава и премиера Бойко Борисов. Цветанов обаче не пропусна да отбележи, че за 2 години Радев е имал достатъчно възможности да се запознае с управленската програма на кабинета.

 

Dnes.bg

 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )