IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:42 | 18 ноември 2018
Обновен: 20:00 | 10 април 2024

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет в мониторинга

Докладът на ЕК отбеляза напредък в сферата на правосъдието и вътрешните работи, докато Румъния събра много критики от Брюксел

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Bgonair

"България и Румъния не са две страни, които вървят в пакет. Те винаги са били разделени в очите на Европейската комисия и ние винаги сме давали индивидуална оценка на всяка една от тях" каза в ексклузивно интервю пред водещата Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" зам-председателят на ЕК Франс Тимерманс.



"През последните 11 години понякога Румъния отбелязваше сериозен напредък, а България нямаше напредък. Тогава сме били по-критични спрямо България, отколкото спрямо Румъния. Сега положението е обратното. Но ние винаги сме третирали двете страни индивидуално", заяви Тимерманс в отговор на въпрос може ли за България мониторингът да падне, ако до 2019 година изпълни препоръките по оставащите 3 пункта, при положение, че за Румъния мониторингът остане. 



Докладът на ЕК отбеляза напредък в сферата на правосъдието и вътрешните работи, докато Румъния събра много критики от Брюксел в последния доклад.


"Когато България и Румъния се присъединиха през 2007 година, но в сферата на правосъдието и вътрешните работи и двете страни не бяха готови за присъединяване. За да сме сигурни че двете страни ще наваксат в тези сфери, създадохме Механизма за сътрудничество и проверка. Това беше специален механизъм за тези две нови страни-членки", каза Тимерманс. 



По повод искането на български и румънски евродепутати мониторингът за България и Румъния да отпадне като дискриминационен за двете страни, и да бъде заменен с общоевропейски механизъм за наблюдение на всички страни-членки, Франс Тимерманс коментира: 



"Каквото и да казват евродепутатите или пък правителствата на двете страни, мониторингът е много популярен сред населението и на двете страни. И в България, и в Румъния, има много силна подкрепа от населението за борба с корупцията, за независима съдебна система, за да сме сигурни, че политиците, които са нарушили закона, са в затвора, а не на власт. Всичко това се радваше на голяма подкрепа от населението. Така че мисля, че механизмът за сътрудничество и проверка е успешен."



Bgonair 
 

Четете още:

 

Менда Стоянова, изненадана от позицията на Сидеров

 

 

 

Коментари

Новини Варна