Над 600 000 турски граждани са посетили България за година
Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части
Публикувана: 19 Nov 2018 | 17:31

Точно 636 046 турски граждани са посетили България през миналата година, което е ръст от 12,5%. С това Турция заема 4-то място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи.Това отчетоха на среща днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан. Двамата обсъдиха възможностите за разширяването на сътрудничеството в двустранните търговски отношения, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

 

Фокус по време на срещата беше развитието и активизирането на търговско-икономическото партньорство между България и Турция. В разговора беше подчертано задълбочаването на отношенията в различни сектори като двустранната търговия, инвестициите и строителството.През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7,8 на сто дял от общия износ и ръст от 10%. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6,3% от общия внос и ръст от 17,3%, отчетоха двамата.Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

 

През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 81,1 млн. евро. Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура на страната ни, а също и към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части – сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. В момента у нас има няколко турски компании, които развиват дейност в този сектор, сертифицирани са още няколко, които трябва да започнат скоро работа. Те произвеждат стопове и светлини за мерцедеси, кабелни системи за Рено, каучукови и водни съединения за фолксвагени и др.

Agrozona.bg

Четете още: Кризисна зимна трапезария за скитащи и бездомни отворя врати

Още от: Политика

Коментари ( 0 )