Емил Радев: Новите технологии налагат нови правила за събиране на доказателства по трансгранични дела
Публикувана: 21 Nov 2018 | 12:23

Правната комисия на Европейския парламент обсъди предложенията за промяна на регламента за сътрудничеството между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела. Докладчик по темата е българският евродепутат от ЕНП Емил Радев.

 

Според него целта на инструмента е да осигури ефективна рамка за трансгранично съдебно сътрудничество. „Събирането на доказателства при подобни случаи е от решаващо значение за регулирането на взаимната правна помощ по граждански и търговски дела между държавите-членки”, категоричен е Радев.


Като част от работата си по досието той направени редица допълнителни пояснения в текста. Те се отнасят до определенията за съд по смисъла на регламента, въвеждането на възможност за събиране на доказателства от разстояние чрез съвременните комуникационни технологии, както и необходимостта да се гарантира прилагането на професионалната тайна в тези условия.


„При събирането на доказателства участниците във видеоконференция или друга процедура, базирана на новите технологии, трябва да бъдат информирани за времето и механизма за представяне на доказателства. Това е изключително важно за правилното и законосъобразно провеждане на съдебния процес“, коментира Радев.


Той изрази притеснение относно обработването и защитата на личните данни в съвременната технологична среда, като апелира да бъдат напълно съобразени с изискванията на въведения нов регламент.

 

Черно море

Още от: Политика

Коментари ( 0 )