IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
11:07 | 30 ноември 2018
Обновен: 19:44 | 10 април 2024

Евродепутатът Емил Радев подкрепи национален исторически конкурс

Конкурсът е посветен на 170 години от рождението на Христо Ботев

По материала работи: Слав Велев
Евродепутатът Емил Радев подкрепи национален исторически конкурс

 

Евродепутатът Емил Радев подкрепи Национален исторически конкурс, посветен на 170 години от рождението на Христо Ботев. Българският член на Европейския парламент подпомогна награждаването на отличените ученици.

 

С неговото съдействие авторите на всички индивидуални и колективни проекти, на които е присъдена поощрителна награда, получиха новото издание на „Личният бележник (тефтерчето) на Христо Ботйов”. Емил Радев осигури и две от специалните награди за участие в историческия ученически конкурс. Призьорите бяха удостоени с луксозния поетичен сборник „Вечност”, в който стихотворенията на Ботев са преведени на няколко езика.

 

Събитието се организира от Регионалното управление на образованието – Варна и Школа „История” към Първа езикова гимназия в морската столица. Конкурсът на тема:

 

„170 години от рождението на Христо Ботев – 170 години път към свободата, път към безсмъртието” се проведе под патронажа на кмета на Варна Иван Портних.   

 

В надпреварата се включиха 55 училища от 49 града от цялата страна с повече от 250 ученически проекта в категориите: доклад, есе, презентация и драматизация/видеофилм.

 

Сред официалните гости на събитието бе и Славчо Славов, председател на комисията по наука и образование към Общински съвет – Варна. 

 

Днес учениците ще вземат участие в конференцията, която съпътства конкурса и в рамките на която ще имат възможност да се срещнат с Боян Ботйов, председател на Фондация „Христо Ботев“, д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, историците от СУ „Св. Климент Охридски” проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Димитър Веселинов, д-р Станка Димитрова, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ за град Варна.

Коментари

Новини Варна