Съдии от Спецапелативният съд с писмо до ВСС: Има ли институционален натиск?
Темата коментира председателят на институцията Георги Ушев
Публикувана: 3 Dec 2018 | 9:17
Снимка: Dnes.bg

Единадесет съдии от Апелативния специализиран съд поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе за опит за оказване на влияние върху вътрешното им убеждение.


Повод за това искане, подписано начело с председателя на Спецапелативния съд Георги Ушев, е разпоредената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов проверка на движението на делата по промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.


"Проблемът е, че въпросната проверка се провежда в срока на произнасяне на съдиите. През това време те трябва да съвещават, за да вземат решение. Тази проверка пък е по повод медийни публикации. В заповедта обаче не се посочват конкретни такива", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев.


Той допълни, че за множество други дела също е имало медийни публикации, но подобни проверки не са били насрочвани.


"Проверките са законово регламентирани, но този мониторинг трябва да е разумен и не трябва да се превръща в институционален натиск. Трябва да е ясно, че в Апелативния специализиран съд се разглеждат дела срещу хора, които притежават медии и вестници. Нормално е в тези вестници да критикуват съдиите, а подсъдимите да се изкарват герои. По всяко едно дело ли ще има проверка, което бива критикувано в някои вестник или сайт", заяви Ушев.


Припомняме, че след като Спецсъдът два пъти промени мерките за неотклонение на Иванчева и на Петрова в "домашен арест", от спецпрокуратурата направиха прецедент и за по-малко от два часа внесоха протест, за да не може Иванчева и Петрова да се приберат вкъщи.Bgonair


Протест в София за свобода на вярата в България
 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )