IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
20:32 | 4 декември 2018
Обновен: 15:12 | 9 април 2024

Йотова зове: Да задържим студентите с български корени

Вицепрезидентът иска механизъм за задържането им у нас

По материала работи: Слав Велев
Йотова зове: Да задържим студентите с български корени

 Целта ни е да задържим в България чуждестранните студенти с български корени, защото държавата инвестира в тях, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Благоевград. Тя организира Студентска лаборатория "Перспективи за развитие с българска диплома" със студенти, които учат в България по две министерски постановления, съобщават от прессекратариата на президента.

 

По думите й над 90% от тях не само искат да получат българско образование, да вземат своята диплома, но и да следват магистратура и да станат докторанти.

 

"Нашето желание е да ги задържим и да останат тук, да създадат семейство, да се реализират професионално" каза тя.

 

"Работодателите изпитват остър дефицит на работна ръка. Спонтанно е желанието им да привличат хора отвън за всякакви работни места. Дали обаче сме създали условия и система да задържим тези млади хора. Защото би било обидно да получат българска диплома, български паспорт, да останат няколко години и да потърсят своя късмет и професионална реализация навън. Мнението ми е, че не сме готови да ги поемем", допълни тя.

 

Йотова обясни, че предвижда и серия от срещи с работодателски организации, синдикати, студентски общности, за да се изгради механизъм за задържане на тези българи от чужбина в страната ни.

 

Според нея е необходима голяма среща с българските работодателски организации, със студентските общности, на която да се обсъди как тези младежи да бъдат внедрени в българската икономическа система.

 

"Това е основната цел – те да останат тук, да реализират себе си и своите семейства", подчерта Йотова.

 

По думите й българската икономика и въобще държавата с всички лостове и механизми, които притежава, още не е изградила такава система.

 

"Някак си спонтанно е желанието да привличаме хора отвън за всякакви работни места и с всякакъв статут, но ние, като държава, не сме готови да ги поемем засега", каза още вицепрезидентът.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна