IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
08:33 | 11 декември 2018
Обновен: 17:18 | 10 януари 2024

Тереза Мей започва совалки с евролидери за Brexit

Тя ще поиска допълнителни уверения за споразумението

По материала работи: Слав Велев
Тереза Мей започва совалки с евролидери за Brexit

Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери. Тя ще се опита да получи от тях допълнителни уверения за споразумението за Brexit, с които да убеди британския парламент да го подкрепи, предаде Франс прес.

 

Вчера Мей отложи за неопределено време гласуването на споразумението в Камарата на общините, тъй като бе почти сигурно, че депутатите ще го отхвърлят.

 

Мей ще разговаря сутринта с холандския си колега Марк Рюте в Хага и след това ще отиде в Берлин за среща с германската канцлерка Ангела Меркел.

 

Министър-председателката има ограничено поле за маневриране, отбелязва АФП. От една страна тя се сблъска с неотстъпчивостта на 27-те страни от Европейския съюз, чиито лидери отказаха да водят нови преговори по споразумението, постигнато през ноември след 17 месеца преговори.

 

От друга страна Мей е изправена пред съпротивата в Камарата на общините, където и депутати от мнозинството, и от малцинството настояват текстът да бъде предоговорен в твърде оспорваната част за предпазния механизъм за Северна Ирландия, за да се избегне физическа граница с Република Ирландия.

 

В Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи в четвъртък среща на върха, посветена на Brexit, за да се даде отговор на британските притеснения. "Готови сме да дискутираме, за да улесним британската ратификация", заяви Туск. "Но няма да предоговаряме споразумението, включително предпазния механизъм", добави той.

 

Според експерти Мей ще се опита да издейства отстъпки в политическата декларация, а не в самото споразумение. Политическата декларация не е юридически обвързваща. Тя очертава бъдещите отношения след раздялата и беше одобрена от Брюксел и Лондон едновременно със споразумението за Brexit, което е юридически обвързващо, напомня АФП.

 

В британския парламент днес ще има извънредни дебати за решението на Тереза Мей да отложи гласуването по предложеното от нея споразумение за Брекзит

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна