IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
11:12 | 12 декември 2018
Обновен: 02:10 | 17 март 2024

Елена Поптодорова: База на НАТО във Варна или Бургас гарантира сигурността ни

Руските бойни кораби Черно море са 3 пъти повече от нашите, румънските и турските взети заедно.

По материала работи: Борис Проданов
Елена Поптодорова: База на НАТО във Варна или Бургас гарантира сигурността ни

Вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова (бивш посланик в САЩ) не скри в интервю за радио „Фокус“, че само база на НАТО във Варна или Бургас може да гарантира сигурността ни с оглед напрежението между Русия и Украйна в Черно море.

 

Според Елена Поптодорова руските бойни кораби в тази акватория са 3 пъти повече от нашите, румънските и турските взети заедно. А това са държавите в НАТО по крайбрежието. Въпреки желанието на Алианса за намаляване на напрежението такава перспектива не се очертава, затова изглежда логично за по-сериозно присъствие на НАТО в Черно море, подчертава тя.

 

С оглед обстановката и особеностите на трите страни – Турция, Румъния и България най-добре за мен изглежда във Варна или Бургас да има постоянна база на Алианса, подчертава бившият посланик. България изглежда като гол охлюв в областта на сигурността, допълва бившият посланик.

 

Като пълноправен член на НАТО това е напълно възможно за България, убедена е Елена Поптодорова. Военно-морска база в Бургас или Варна би имала възпиращ ефект, а сам по себе си родният флот не е в състояние да се справи.

 

Още по темата: Русия извършва военноморски учения в Черно море

Коментари

Новини Варна