IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
16:21 | 12 декември 2018
Обновен: 21:04 | 16 март 2024

Макаров: Вие решавате за база на НАТО край Варна и Бургас

Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения, каза посланикът на Руската федерация у нас

По материала работи: Слав Велев
Макаров: Вие решавате за база на НАТО край Варна и Бургас

Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища Варна и Бургас, това е право на София. Това подчерта пред журналисти посланикът на Руската федерация у нас н.пр. Анатолий Макаров.

 

„Какво мислите – че можем да ви забраним подобно нещо? Как си го представяте? Не можем да ви забраним. Вие сте член на Организацията на Северноатлантическия договор и решенията, които взимате и изпълнявате, идват от София и са в рамките на сътрудничеството с НАТО“, обясни дипломатът, предаде bTV.

 

Макаров допълни, че и нашата страна е тази, която решава кой да влезе в акваторията й в Черно море: „Винаги сме били убедени – това сме го обсъждали и с вашия премиер Бойко Борисов, че Черно море трябва да бъде море на мира и приятелството”.

 

Той призна, че е чувал за предложение за изграждане на натовска база край Варна или Бургас, като отбеляза: „Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения“, защото НАТО е структура, насочена срещу Русия.

 

Анатолий Макаров подчерта, че все още няма официална договореност за разклонението на газопровода „Турски поток”.

 

„Вече чух, че са го нарекли „Български газопровод“, но от гръцка страна също чух да го наричат „Гръцки поток“ (…) Знаете, ние имаме два варианта – или България, или Гърция. Не знам откъде ще мине… Принципно, аз считам, че преминаването на газопровода през територията на България е приоритет за руската енергетика”, посочи Макаров.

 

Посланикът допълни, че на срещата на Алексис Ципрас с Владимир Путин гръцкият премиер е декларирал интерес Атина да плати парите за газовото трасе.

 

В отговор на въпрос дипломатът коментира, че Русия няма притеснения от участието на САЩ на газовия пазар чрез доставки на втечнен газ. По думите му така суровината излиза по-скъпо, отколкото предлаганата от страната му.

 

Още по темата: Елена Поптодорова: База на НАТО във Варна или Бургас гарантира сигурността ни

Коментари

Новини Варна