IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
12:53 | 13 декември 2018
Обновен: 22:28 | 23 февруари 2024

Видеонаблюдение при броенето на бюлетините в избирателните комисии предлага Румен Радев

Според него това ще има дисциплиниращ ефект и върху самите членове на СИK

По материала работи: Слав Велев
Видеонаблюдение при броенето на бюлетините в избирателните комисии предлага Румен Радев

Да се въведе видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии. Това предложи президентът Румен Радев по време на организирана от него дискусия за прозрачност в изборния процес.

 

Радев отбеляза, че е много важно законодателят да вземе такова решение, че да се запази тайната на гласуването, но и да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните и оформянето на протокола. "Много важно е да има не само картина в реално време онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят и как работят членовете на СИК и да може всеки гражданин в края на изборния ден да проследи какво става в секцията, където си е подал гласа", смята президентът.

 

Според него това ще има дисциплиниращ ефект и върху самите членове на СИК.

 

Държавният глава припомни, че предстоят избори през 2019 г. и отбеляза, че е много важно да бъдат прозрачни и честни, да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани, защото това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции.

 

 

"Най-важното е да има прозрачност, прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите", коментира Румен Радев.

 

dariknews.bg

 

Коментари

Новини Варна