IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:27 | 14 декември 2018
Обновен: 02:16 | 24 февруари 2024

Евросъюзът чу Мей, но втвърди тона за Brexit

Брюксел отказа нови преговори, чака Лондон да реши какво иска

По материала работи: Слав Велев
Евросъюзът чу Мей, но втвърди тона за Brexit

Европейските лидери отказаха да оттеглят предпазния механизъм за ирландската граница, за което настояват депутати в британския парламент, като условие да ратифицират споразумението за напускане на ЕС.

 

"Този механизъм ни е нужен, защото ако най-късно до края на 2021 г няма споразумение за бъдещите отношения, трябва да имаме с какво да гарантираме стабилността на Ирландия", заяви холандският премиер Марк Рюте.

 

Механизмът предвижда до намиране на друго решение, Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, да остане в европейския общ пазар и митническия съюз и след като останалите части от Великобритания излязат от тях.

 

"Ирландският предпазен механизъм цели избягването на твърда граница на остров Ирландия и запазването целостта на общия пазар. ЕС е твърдо решен да работи за бързо постигане на алтернативно споразумение до края на 2020 г, така че той да не бъде задействан, а ако бъде - да го прилага временно, само докато е необходимо", заяви след срещата в Брюксел предедателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

Механизмът ще се задейства след изтичането на преходния период в края на 2020 г. Дотогава, ако сделката за развода бъде ратифицирана от британския и Европейския парламент, Великобритания ще продължи да прилага сегашните правила и без да е член на Съюза.

 

Лидерите на 27-те отказаха да отварят отново преговорите с Лондон, макар председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да продължи да настоява, че допълнителни обяснения могат да бъдат дадени.

"За това обаче трябва да знаем какво иска Обединеното кралство”, каза той, определяйки дебата в британския парламент като "неясен и неточен".

 

"Оставам с неприятното впечатление, че Великобритания смята, че ЕС трябва да предлага решения. Обединеното кралство напуска ЕС и е по-скоро работа британското правителство да ни каже какво иска", заяви Юнкер, който носеше връзка в ирландско зелено.

 

Според холандския премиер Рюте "многобройните британски червени линии" са причина споразумението за раздялата да не може да се предоговаря, тъй като е било единственото възможно. Европейският съвет го одобри на 25 ноември, дни след като британското правителство му даде зелена светлина.

 

След разговора между Тереза Мей и евролидерите, който продължи около час от проекта на заключенията на Съвета отпадна параграфът, с който ЕС обещава да разгледа възможността да даде допълнителни гаранции, ако се налага. Затова пък ЕС изрази готовност, ако споразумението бъде ратифицирано от Лондон, да започне веднага преговори за отношенията с Великобритания, след като тя напусне Съюза.

 

Междувременно ЕС призова страните членки да засилят подготовката за Brexit без правила. Европейската комисия ще публикува в сряда “полезна информация” за бизнеса и гражданите за последствията от автоматичното прекъсване на действието на цялото европейско законодателство спрямо Великобритания. При липса на сделка за раздялата, то ще настъпи в полунощ на 29 март и ще засегне над 700 регламента, включително правилата за общия пазар, митническия съюз и свободното движение.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна