Борисов: Водим политика за гарантиране на енергийната сигурност в България и ЕС
Правителството работи активно за енергийна диверсификация, както и по проектите за газови връзки със съседните страни, посочи още премиерът
Публикувана: 15 Dec 2018 | 15:32
Снимка: Прессцентър на Министерски съвет

Българската държава води политика, която е насочена към гарантиране на енергийната сигурност в страната и континента. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан.

 

 

„България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС“, заяви Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

 

Един от акцентите в срещата бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта „Белене“.

 

По думите на министър-председателя правителството работи активно за енергийна диверсификация, както и по проектите за газови връзки със съседните страни.

 

Сред засегнатите теми бе още и темата за НАТО. Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към Алианса и препотвърди плановете си за повишаване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване.

 

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан подчерта от своя страна, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките както на НАТО, така и на двустранна основа. Съливан предаде на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България и високата оценка за тях.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )