IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:49 | 17 декември 2018
Обновен: 06:44 | 13 февруари 2024

Изравняват броя на мъжете и жените и в силовите структури

Държавата търси баланс в МВР, армията и администрациите

По материала работи: Борис Проданов
Изравняват броя на мъжете и жените и в силовите структури

Приетият Закон за равнопоставеност на жените и мъжете предизвика среща на зам.-областният управител на Варна Илиян Карагьозов и с представители на силовите структури.

 

„В Областна администрация – Варна, имаме решимост за срещи, които да доведат до решаване на проблема. Няма квоти в закона, но съществува приемлива граница – 30:70. Т.е. минимум около 30% в дадена сфера да са представители на единия пол, а 70%  – на другия. Това е и допустимият превес в определен сектор. В сферата на образованието жените бяха 84%, за сметка на мъжете – 16%. В силовите структури (армия, МВР и др.) нещата са на другия полюс – около 15% в страната са заетите жени“, коментира за Медийна група „Черно море“ Илиян Карагьозов.

 

Той предвижда да събере официални данни, върху които после да се работи.

 

„Има национален съвет към МС, в който участват зам.-министри от всички ведомства. След като обобщим данните и ги докладваме, ще вземе мерки за постигане на баланс в представителството на мъжете и жените. Това значи, че в бъдеще в определена сфера ще трябва да се назначават преимуществено или само мъже или само жени. Не е дискриминация, защото целият процес е регламентиран от закона“, обоснова се още Илиян Карагьозов.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (23.10.2018) - Превръщат ли се мъжете учители у нас в изчезващ вид?

Коментари

Новини Варна