IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
10:15 | 14 януари 2019
Обновен: 15:37 | 15 април 2024

30 години интеграция и... ромите – проблемни!?

ГЕРБ ги връща в училищата, само така се оправяли нещата

По материала работи: Слав Велев
30 години интеграция и... ромите – проблемни!?

Снимка: Булфото, архив

Проблем с интеграцията на ромите има, а акцентът на ГЕРБ при решаването му пада на образованието. "В рамките на година и половина успяхме да върнем над 20 000 деца в училище", коментира шефът на депутатите от управляващата партия Цветан Цветанов след ескалирането на напрежението заради нападението над военния от двама братя роми в село Войводино.

 

"В управленската програма на кабинета "Борисов 3" е заложено да се започне от най-важното – образованието, връщането в образователната система на децата, които са отпаднали", заяви Цветанов пред Нова тв.Той обаче допълни, че подобни инциденти и напрежение като това във Войводино, води до невъзможност за изпълнение на тази програма."Срещнах се с наши представители на ГЕРБ и с кмета в "Марица" обсъждахме, че около 80% от децата в училищата там са роми. След този инцидент около 20 до 30 деца не са се появили на училище", разказа Цветанов.

 

"Спомням си 2016 г., когато бяха президентските избори. Спомняте ли си едно село, където имаше мигранти? Прибра ги кметът на една община, няма да я споменавам. Двама от тях сега работят и имат уникално семейство. Работят в цех за преработване на дърва и трябва да ви кажа, че по никакъв начин не се чувстват по-различни", припомни той.Цветанов коментира и заканата на шефа на организация "Възраждане" Ачо Йорданов, който предупреди, че ако вицепремиерът Красимир Каракачанов не подаде оставка, ще излязат над 100 хил. роми да протестират пред Министерския съвет.Според Цветанов протестът няма да реши проблема: "Аз бих ги посъветвал да извадят добрите примери за роми, които са станали учители и лекари,а не да се противопоставяме и да създаваме хаос в държавата".

 

dnes.bg

Четете още: Поръчител, багеристи... трима в ареста за изораните дюни на "Смокиня"

Коментари

Новини Варна