IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
08:49 | 14 януари 2019
Обновен: 05:05 | 14 април 2024

Политическа криза, правителството в Гърция се разпадна

Причината е Договорът от Преспа с Македония

По материала работи: Юлиян Атанасов
Политическа криза, правителството в Гърция се разпадна

Лидерът на националистическата дясна партия  „Независими гърци“ Панос Каменос, обяви, че напуска правителствената коалиция със социалистите от „Сириза” заради несъгласие с премиера Алексис Ципрас за Договора от Преспа между Гърция и Македония.Съобщението Каменос направи след извънредна среща с премиера, проведена тази сутрин.

 

„Независими гърци“ напуска правителството, а аз подавам оставка като министър на отбраната”, каза Каменос.„Срещнах се с министър-председателя. Проведохме доста дълга дискусия. Нашето сътрудничество продължи четири години в правителството на националния консенсус между две партии от различни части на политическия спектър. Извадихме страната от Спасителната програма. Но темата за Македония, заради която са загинали хиляди, не ми позволява да не сложим край на това. Благодарих на министър-председателя за сътрудничеството и му обясних, че за мен, поради национални съображения, сътрудничеството не може да продължи. „Независими гърци“ напуска правителството ”, категоричен е Каменос.Той обаче отказа за отговори дали партията му оттегля подкрепата си за управляващите, като призова журналистите да се „успокоят“.

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас прие оставката на министъра на отбраната Панос Каменос.На негово място Ципрас ще назначи началника на Генералния щаб на армията Евангелос Апостолакис. Гръцкият премиер съобщи, че „ще приеме оставката на всеки един представител от партията „Независими гърци“. Ципрас посочи още, че ще поиска и вот на доверие от парламента в следващите дни.„Веднага, след като научих новината за оттеглянето на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос от кабинета на Алексис Ципрас, имах кратък разговор с алтернативния външен министър на Гърция Георгиос Катругалос. Той ме убеди, че властите са решени да изпълнят Преспанския договор", каза македонският министър на външните работи Никола Димитров на пресконфернция в Скопие.

vesti.bg

 

БАБХ облекчава режима за движение на дребни преживни животни в три области

Коментари

Новини Варна