IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
18:56 | 15 януари 2019
Обновен: 15:19 | 7 април 2024

Комисията по отбрана даде зелена светлина за преговори със САЩ за закупуване на F-16

След повече от три часа закрито заседание Комисията по отбрана в парламента одобри предложението на Министерски съвет

По материала работи: Слав Велев
Комисията по отбрана даде зелена светлина за преговори със САЩ за закупуване на F-16

След повече от три часа закрито заседание Комисията по отбрана в парламента одобри предложението на Министерски съвет за преговори със САЩ за закупуване на изтребители  F-16. Предложеното от правителството отклонение от предварително гласуваните от Народното събрание финансови параметри може да бъде до стойността на офертата, която ни е отправена към този момент, не по-голямо, каза след заседанието военният министър Красимир Каракачанов. Офертата надхвърля заложените в бюджета 1 млрд и 800 милиона лв. Според Каракачанов разликата е по-малко от 300 милиона, според Славчо Велков от БСП обаче сумата по сделката ще набъбне до над 2 млн. лв.

 

По отношение на предложението на Министерски съвет депутати да разрешат отклоняване от задължителните изисквания, най-вече за увеличаване на финансовия и времевия параметър на евентуален бъдещ договор за изтребители, министърът уточни, че във финансовата част става въпрос за отклонение не по-голямо от офертата, която ни е отправена към този момент:

 

„Имаме оферта, която надхвърля гласуваната сума от 1 млрд и 800 милиона лева. От тук нататък отклонението може да бъде максимум до тази сума, но аз съм убеден, че сумата, която ще бъде в повече, няма да е максимумът на това, което сме получили като първоначално предложение“, каза Каракачанов.

 

На въпрос с колко по-скъпа е офертата, която ни е отправена, министър Каракачанов отговори, че е по-малко от 300 млн.

 

БСП са гласували против предложението на МС. Славчо Велков обясни защо:

 

„Това, което ни се предлага сега да гласуваме, да подкрепим правителството, да го оторизираме да се отклони от задължителните условия, включително да се промени и финансовата рамка. Не само това. Начинът на плащане, да не е разсрочено. Освен това срокът за доставка, да не е, както ние сме заложили - 36 месеца, а да бъде много повече, което променя това, което парламентът е приел. Няма как да подкрепим нещо, което е против решението на парламента. То ще е противоконституционно“.

 

 

Славчо Велков също не назова конкретна сума, с която може да поскъпне офертата за изтребителите F-16, но направи предположение:

 

„С ДДС общо този проект, включително и с допълнителната инфраструктура, включително с доставки, мита, такси, софтуери, ще надхвърли сумата от малко по-малко от 1 млрд. Без ДДС сумата е 1,5 млрд. рамката. Предполагам, че това ще бъде около 2,5 млрд. Дори да се намали в резултат на преговори, тя никога няма да стигне под 2 млрд.“

 

На въпрос с колко се очаква да се удължат като време преговорите министър Каракачанов отговори, че очаква те да приключат в рамките на три до четири месеца.

 

На заседанието са присъствали и представители на президентството, но не са правили изказвания.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна