IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
21:47 | 15 януари 2019
Обновен: 18:20 | 6 февруари 2024

Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!

"Ню Йорк таймс": Американският президент не е изоставил идеята

По материала работи: Слав Велев
Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!

През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти е казвал, че иска да изтегли страната от НАТО. В дните около бурната среща на Северноатлантическия договор миналата година Тръмп е изразил пред високопоставени американски представители в областта на сигурността мнението си, че военният съюз е безсмислен и обременяващ за страната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

 

Възможно е президентът на САЩ да се върне отново към тези планове, защото военните разходи на съюзническите държави все още не достигат определените от него цели, опасяват се действащи и бивши американски представители, които подкрепят алианса.

 

През 2018 г. екипът по национална сигурност на Тръмп, включващ съветника по националната сигурност Джон Болтън и тогавашния министър на отбраната Джим Матис, е успял да запази стратегията на САЩ непроменена, без да се споменава възможността за излизане от блока - което би намалило рязко влиянието на Вашингтон в Европа и би насърчило руската политика в продължение на десетилетия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

 

Сега обаче американските експерти по националната сигурност се притесняват от завръщане към темата. Притеснения предизвикват и опитите на Тръмп да запази в тайна дори от собствените си помощници какво е било обсъждано на срещите му с Путин, както и разследването на ФБР за връзките между администрацията и Русия.

 

Всякакви евентуални действия за изтегляне от създадения през 1949 г. съюз биха били едни от най-разрушителните за интересите на САЩ решения, които може да вземе който и да е американски президент, подчертава Мишел Флорной, която беше заместник-военен министър при управлението на президента Барак Обама.

 

Подобни действия биха унищожили резултатите от над 70 години упорита работа на много президенти на САЩ, както от Републиканската, така и от Демократическата партия, които са работили за изграждането на вероятно най-могъщия и влиятелен съюз в световната история, предупреждава тя.

 

"Това би било и най-големият успех, на който може да се надява руският президент Владимир Путин", добавя Флорной.

 

"Дори обсъждането на идеята за излизане от НАТО, да не говорим, ако наистина го направим, би било подаръкът на века за Путин", съгласен е пенсионираният адмирал от американския военноморски флот и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

 

Неприязънта на Тръмп към съюзите и поемането на ангажименти към международни организации не е тайна за никого. Президентът на САЩ изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и публично е поставял под въпрос военните съюзи с Япония и Южна Корея. Той обяви и изтеглянето на американските войски от Сирия, без да се консултира със съюзниците си от коалицията за борба с Ислямска държава, припомня в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна