IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
18:26 | 16 януари 2019
Обновен: 01:05 | 10 април 2024

Захариева съветва българите на Острова да се снабдят с биометричен паспорт

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост

По материала работи: Слав Велев
Захариева съветва българите на Острова да се снабдят с биометричен паспорт

Българският външен министър Екатерина Захариева призова сънародниците ни, които искат да останат във Великобритания след излизането на Обединеното Кралство от ЕС да се снабдят с биометричен паспорт. "Нека да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометричен паспорт", каза Захариева пред БНР.

 

Биометричните паспорти ще са необходими за кандидатстването за статут на уседналост пред британските власти след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

 

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост. Такова уверение е получила вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

 

Проблем ще възникне за тези наши сънародници, които са се установили в преходния период. По отношение на пътуванията на европейските граждани във Великобритания, ако няма сделка, Брюксел е готов да реагира, увери Захариева.

 

"Готви се изменение на законодателството, да пътуват краткосрочно, безвизово, което е много важно за нас, предвид туристите, наистина, именно и българските граждани, които пътуват по работа или по бизнес, за да видят своите роднини, които живеят там".

 

Вече се подготвя мащабна информационна кампания за българите, живеещи във Великобритания. В нея ще се разясняват всички процедури за безпроблемно оставане във Великобритания, увери Екатерина Захариева.

 

news.bg

 

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна