Ердоган с нови правомощия при извънредни икономически ситуации
Той ще може да поема контрола, когато финансовата стабилност на страната е под заплаха
Публикувана: 17 Jan 2019 | 19:00

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получи правомощия при извънредни ситуации, които му дават широка власт да поеме контрола, когато се сметне, че финансовата стабилност на страната е под заплаха, съобщава Bloomberg.

 

Парламентът гласува късно в сряда да позволи на Ердоган да взима всички необходими мерки в случай на „негативни развития“, които може да се разпространят из цялата финансова система. Той одобри и формирането на Комисията за финансовата стабилност и развитие, която ще координира усилията срещу рисковете за финансовата стабилност и сигурност, се посочва в закона, който ще влезе в сила след одобрението на президента.

 

Турция засилва защитите си шест месеца след срива на лирата, който удари икономиката. Валутната криза и последвалият ръст на разходите за заеми се оказва почти толкова унищожителни, колкото и неуспешният опит за преврат преди две години и половина, след който бе наложено извънредно положение, вдигнато едва миналия юли.

 

Съгласно закона „президентът е упълномощен и отговорен за прилагането на всички мерки извън правомощията“ на членовете на Комисията за финансова стабилност и развитие, която ще бъде сформирана под надзора на финансовото министерство.

 

Известен с неортодоксалната си позиция, че увеличаването на лихвените проценти може да доведе единствено до по-бърз ръст на цените, Ердоган придобива все по-широки правомощия преди местните избори през март, докато страната върви към първата си рецесия от десетилетие. Икономиката на Турция все още се бори с последствията от срива на лирата, който според властите се дължи на външна конспирация на фона на дипломатическа криза със САЩ.

 

/Investor.bg

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )