IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
17:55 | 19 януари 2019
Обновен: 08:18 | 18 април 2024

Германия и Франция – Локомотиви на евроинтеграцията!

Предстои подписване на договор за приятелство между страните

По материала работи: Слав Велев
Германия и Франция – Локомотиви на евроинтеграцията!

Германският канцлер Ангела Меркел вижда Германия и Франция като локомотиви на европейската интеграция, предаде ДПА.

 

В публикувано днес свое видеопослание, малко преди предстоящото подписване в Ахен на новия договор за приятелство с Франция, германският канцлер изтъкна силните връзки между двете страни.

 

По думите й с Договора от Ахен тя и френският президент Еманюел Макрон искат да надградят вече постигнатото от Германия и Франция в техните отношения.

 

"Работим в Европа, искаме да дадем стимули за европейско единство", каза тя. Новият договор за приятелство ще бъде подписан във вторник в Ахен. Той ще допълни съществуващия Елисейски договор от 1963 г. за приятелство между двете страни, враждували помежду си в миналото, подписан от канцлера Конрад Аденауер и президента Шарл де Гол.

 

Меркел подчерта, че след столетията на войни между тези държави приятелството е "всичко друго, но не и нещо, което се подразбера от само себе си".

 

Тя заяви, че светът се е променил и затова е нужен нов договор. По думите на канцлера предстои да бъде засилена ролята на тясното сътрудничество в пограничните райони на двете държави.

 

"Ще допълним този договор със списък с проекти, който ще бъде постоянно обновяван, за да покажем, че Германия и Франция продължават да работят заедно в Европа", каза Меркел.

 

Канцлерът спомена и тясното сътрудничество между двете страни във външната политика.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна