От днес се използва името Северна Македония
Държавните институции, граничните пунктове и дипломатическо-консулските представителства ще променят табелите с новото име на страната
Публикувана: 9 Feb 2019 | 14:58

След ратификацията на протокола за приемането на Република Северна Македония в НАТО в гръцкия парламент официално влиза в сила употребата на новото име на държавата - Република Северна Македония, съобщи "Танюг".

 

В срок от седем дни държавните институции, граничните пунктове и дипломатическо-консулските представителства на страната ще променят табелите с новото име на държавата - Република Северна Македония.

 

Употребата на новото име трябва да бъде съгласувана със закона за употреба на езиците, което означава, че табелите ще бъдат написани и на албански език, тъй като, както неотдавна заяви говорителят на правителството Миле Бошняковски, албанците са 20 процента от населението на държавно ниво.

 

Препоръки за промяна на надписите ще получат и местните органи на властта.

 

Промяната на конституционното име на Македония последва след подписването на споразумението от Преспа и неговата ратификация в македонския и гръцкия парламент.

 

 

След 27-годишен спор за името с Гърция Македония промени своето име на Република Северна Македония.

 

След разрешаването на дългогодишния спор около името миналата сряда в Брюксел бе подписан присъединителен протокол за членството на Македония в НАТО от 29-те посланици на страните-членки на НАТО.

 

btvnovinite.bg

Коментари ( 0 )