Последиците от Brexit: Испания ги мисли с нови 1700 чиновници
Страната засилва контрола върху вноса и износа
Публикувана: 9 Feb 2019 | 10:46

Испанското правителство прие постановление за наемане на 1735 нови държавни служители за справяне с последиците от Brexit, особено в области като граничния и митническия контрол, предаде Ройтерс.

 

Социалистическото правителство иска повечето от тези служители да бъдат наети преди 29 март, независимо дали Великобритания постигне споразумение с Европейския съюз за напускането си.

 

"Администрацията понастоящем разполага с нужните средства да работи в рамката на отношенията след напускането на Великобритания, но ще трябва да увеличи капацитета си от чиновници в някои сектори", посочи в изявление правителството, цитирано от БТА.

 

Властите смятат да назначат повече служители на летищата и пристанищата, и да засили фитосанитарния контрол върху вноса и износа, а също да осигурят съдействие на около 300 000 британци, живеещи в Испания, в това число много пенсионери. Към тях трябва да се добавят и 33 000-те жители на Гибралтар, британска територия в най-южната част на Испания.

 

Гибралтарците, чиято икономика зависи от отворената граница с Испания, гласуваха масово на референдума за членството на Великобритания през 2016 г. за оставане в ЕС, но са принудени да излязат от блока.

 

dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )