IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
09:10 | 10 февруари 2019
Обновен: 23:02 | 10 април 2024

Още един зад Гуайдо: Полковник от армията призна властта му

Венецуелски полковник: 90% от армията е недоволна от Мадуро

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс

Полковникът от венецуелската армия Рубен Алберто Пас Хименес заяви, че признава властта на самопровъзгласилия се временен президент Хуан Гуайдо, признат от около 40 страни, предадоха от Франс прес, цитирани от Dnes.bg.
 

Във видеозапис, публикуван вчера в социалните мрежи, полковникът на активна служба в сухопътните сили призова да се позволи на хуманитарната помощ да влезе във Венецуела, както поиска Гуайдо. Президентът Николас Мадуро отказва да я допусне в страната, смятайки я за прелюдия към чуждестранна интервенция, която да го лиши от власт.
 

Полковник Пас Хименес, облечен в униформа, заяви, че 90 на сто от армията, използвана за да задържа на власт президента Николас Мадуро, е недоволна от политиката му. Той призова министъра на отбраната Владимир Падрино Лопес "да размисли" и подчерта, че "историята ще отсъди".
 

Преди седмица дивизионният генерал Франсиско Янес от военновъздушните сили също заяви, че вече не признава властта на Мадуро и призна Гуайдо за законен държавен глава. По-късно неговият пример последва пенсиониран генерал от армията. 
Върховното командване на въоръжените сили обаче изрази многократно пълна лоялност към Мадуро, припомня АФП.

 

На 21 януари, два дни преди Гуайдо да се самопровъзгласи за президент, 27 военни от националната гвардия се разбунтуваха и бяха арестувани.
 

Четете още: Хуан Гуайдо призова армията да допусне хуманитарната помощ от САЩ
 

Коментари

Новини Варна