IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
21:22 | 17 февруари 2019
Обновен: 10:49 | 17 февруари 2024

САЩ не искат Асад да си възвърне контрола над Североизточна Сирия

Джеймс Джефри заяви, че "режимът" на Асад не допринася за стабилността

По материала работи: Юлиян Атанасов
САЩ не искат Асад да си възвърне контрола над Североизточна Сирия

Съединените щати не искат правителството на президента Башар Асад да си възвърне контрола върху североизточната Сирия. Това съобщи в неделя специалният представител на американския държавен секретар за Сирия Джеймс Джефри на конференцията за сигурност в Мюнхен, цитиран от ТАСС."Нашите цели в североизточната част на Сирия не са се променили. Те предполагат запазването на сигурността в региона, а именно: това означава, че не искаме режимът (американската характеристика на правителството на Асад ) да се върне там, тъй като не допринася за стабилността”, каза Джефри.

 

В същото време той отбеляза, че САЩ изтеглят сухопътните си сили от Сирия, защото основната цел, във връзка с която те са разположени там, да се подпомогнат сирийските демократични сили и победата над "Ислямска държава", е изпълнена.Джефри направи изявление, че въпреки изтеглянето на войските, САЩ ще продължат да се борят с терористичната групировка. "Запазваме въздушния си потенциал, способността да реагираме на заплахи, които възникват във връзка с присъствието на силите на "Ислямска държава"", добави той.

 

Специалният представител заяви, че САЩ не призовават за напускане на сирийския президент Башар Асад, но те изискват промени в поведението на Дамаск. "Но ние призоваваме за сериозни промени в поведението на режима", добави Джефри.

 

"Вашингтон пост" съобщи, цитирайки източници от Пентагона, че американското министерство на отбраната работи по планове за създаване на зона за сигурност на кюрдските единици в североизточна Сирия с военни от европейски страни. В публикацията се съобщава, че представители на Вашингтонската администрация, както и Конгресът на САЩ по време на 55-та конференция за сигурност в Мюнхен, призовават лидерите на европейските страни, по-специално Великобритания, Германия и Франция, да създадат зона за сигурност за кюрдите и да изпратят съвместно контингент от 1,5 хиляди военни за защита.

bloombergtv.bg

 

Четете още: И след изборите в Израел: За Иран няма да има спокойствие

 

Коментари

Новини Варна