САЩ не искат Асад да си възвърне контрола над Североизточна Сирия
Джеймс Джефри заяви, че "режимът" на Асад не допринася за стабилността
Публикувана: 17 Feb 2019 | 21:22

Съединените щати не искат правителството на президента Башар Асад да си възвърне контрола върху североизточната Сирия. Това съобщи в неделя специалният представител на американския държавен секретар за Сирия Джеймс Джефри на конференцията за сигурност в Мюнхен, цитиран от ТАСС."Нашите цели в североизточната част на Сирия не са се променили. Те предполагат запазването на сигурността в региона, а именно: това означава, че не искаме режимът (американската характеристика на правителството на Асад ) да се върне там, тъй като не допринася за стабилността”, каза Джефри.

 

В същото време той отбеляза, че САЩ изтеглят сухопътните си сили от Сирия, защото основната цел, във връзка с която те са разположени там, да се подпомогнат сирийските демократични сили и победата над "Ислямска държава", е изпълнена.Джефри направи изявление, че въпреки изтеглянето на войските, САЩ ще продължат да се борят с терористичната групировка. "Запазваме въздушния си потенциал, способността да реагираме на заплахи, които възникват във връзка с присъствието на силите на "Ислямска държава"", добави той.

 

Специалният представител заяви, че САЩ не призовават за напускане на сирийския президент Башар Асад, но те изискват промени в поведението на Дамаск. "Но ние призоваваме за сериозни промени в поведението на режима", добави Джефри.

 

"Вашингтон пост" съобщи, цитирайки източници от Пентагона, че американското министерство на отбраната работи по планове за създаване на зона за сигурност на кюрдските единици в североизточна Сирия с военни от европейски страни. В публикацията се съобщава, че представители на Вашингтонската администрация, както и Конгресът на САЩ по време на 55-та конференция за сигурност в Мюнхен, призовават лидерите на европейските страни, по-специално Великобритания, Германия и Франция, да създадат зона за сигурност за кюрдите и да изпратят съвместно контингент от 1,5 хиляди военни за защита.

bloombergtv.bg

 

Четете още: И след изборите в Израел: За Иран няма да има спокойствие

 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )