ЕС реши: Два пръстови отпечатъка на личната карта
Преминаването към новите образци се очаква след 2 години
Публикувана: 19 Feb 2019 | 21:54

Новите лични карти в Европейския съюз трябва да са с размера на банкова карта, да имат снимка и два пръстови отпечатъка на собственика си. За това се разбраха европейските институции, които разглеждат проект за установяване на общи стандарти за документите за самоличност.

 

Според тях личните карти в ЕС трябва да притежават минимални общи параметри, за да могат по-лесно да се разпознават и да са по-сигурни срещу фалшификации.

 

Всички лични карти в ЕС ще бъдат с формат ID-1 (като на банковите карти), ще зона за машинно разчитане и ще трябва да отговарят на стандартите за сигурност на Международната организация за гражданско въздухоплаване ICAO. Снимката и два пръстови отпечатъка в цифров формат трябва да се съдържат в безконтактен чип.

 

Картите ще съдържат и буквен код на страната на издаване на документа. За разлика от сегашните български карти, където той е вписан върху картата на България, в новия модел всички кодове ще са върху флага със звезди на ЕС.

 

Новите карти за самоличност ще са с валидност от 5 до 10 г. и повече за хора над 70 г.

 

Властите в страните членки ще имат 2 години, за да се подготвят за издаването на новия тип лична карта.

 

Брюксел няма да настоява за незабавна подмяна на документите за самоличност. Те ще бъдат заменяни с изтичането на срока им. Картите без възможност за машинно разчитане на информацшята обаче ще станат невалидни до 5 г.

 

Очаква се страните членки да одобрят споразумението, договорено от тяхно име от румънското председателство на ЕС, заедно с Европейския парламент и Еврокомисията, в близките седмици. Евродепутатите трябва да го гласуват преди да се разпуснат през април, след което ще започне да тече двугодишният подготвителен период.

 

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )