IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
17:12 | 19 февруари 2019
Обновен: 01:52 | 25 април 2024

Посланикът на Венецуела: Страната не е в хуманитарна криза

По думите й с хуманитарните си акции САЩ се опитват не да помогнат на народа на Венецуела, а да свалят правителството

По материала работи: Слав Велев
Посланикът на Венецуела: Страната не е в хуманитарна криза

Във Венецуела няма хуманитарна криза. Трудностите, които страната изпитва са заради икономическите санкции, наложени от САЩ, заяви посланикът на Венецуела у нас Оирента Капони. По думите й с хуманитарните си акции САЩ се опитват не да помогнат на народа на Венецуела, а да свалят правителството. Истинската хуманитарна помощ може да бъде само неутрална, независима, неполитическа и предоставена по искане на приемащата  държава. 

 

По повод изпратената вчера от Русия хуманитарна помощ от 300 тона лекарства, Капони каза, че президентът Николас Мадуро работи с агенции на ООН и страни като Русия, Китай, Индия и Куба, за да преодолее икономическата блокада, наложена от САЩ  и да успее със закупуването на лекарства и храна за населението.

 

Животът във Венецуела продължава. В супермаркетите има храна, по пазарите има плодове и зеленчуци. Страната не е в хуманитарна криза. Трудностите идват единствено от икономическите санкции и от блокадата, заяви посланикът на Венецуела у нас Ориента Капони по време на обществена дискусия на тема „Венецуела и светът”.

 

"Боливарската Република Венецуела е в окото на урагана: опит за държавен преврат, медийна война, икономическа и финансова блокада, заплаха от чуждестранна военна интервенция, която може да опустоши страната и да доведе до сериозни последствия за целия регион. Всичко това се ръководи от правителството на САЩ и неговата цел е сваляне на правителството, демократично избрано от мнозинството от венецуелския народ", обясни още тя.

 

Наложените от САЩ санкции срещу Венецуела са засегнали сериозно националната икономика и способността на държавата да посреща нуждите на населението, посочи посланик Капони и допълни: "Дали икономическото ембарго върху индустрията, от която зависят вносът на храни и лекарства за цялата страна е мярка, съвместима  със защитата на правата на човека и свободата на венецуелското население".

 

Изпращаната от САЩ хуманитарна помощ към Венецуела, посланик Ориента Капони определи като цинизъм, защото страната се нуждае от тази помощ именно заради действията на САЩ.

 

"Конституционното правителство на президента Николас Мадуро отхвърли това шоу, чиято цел не е да улесни чуждестранната намеса, а да помогне на населението. Ето защо работи с агенции на ООН и страни като Русия, Китой, Индия и Куба, за да преодолее блокадата и да успее със закупуването на лекарства и храна за населението. Вчера беше съобщено за вноса на 300 тона лекарства от Русия", допълни Капони. 

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна