IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
12:31 | 21 февруари 2019
Обновен: 22:47 | 11 февруари 2024

Юнкер: Пчелите са важни колкото Тръмп

Въпросът с опазването на околната среда бе сред темите на среща, посветена на гражданското общество и организирана днес в Брюксел от Европейския икономически и социален съвет

По материала работи: Слав Велев
Юнкер: Пчелите са важни колкото Тръмп

Въпросът с опазването на околната среда бе сред темите на среща, посветена на гражданското общество и организирана днес в Брюксел от Европейския икономически и социален съвет. Сред гостите на събитието бе Грета Тюнбер, 16-годишната шведка, прочула се с изказването си в защита на природата на срещата в Катовице през декември.

 

Десетки хиляди младежи протестират по улиците в Брюксел, стотици хиляди правят същото по света, посочи тя в словото си в деня, в който в белгийската столица е насрочен поредният ученически поход в защита на природата. Нямаме време да чакаме да пораснем, за да поемем отговорност. Повечето политици не желаят да разговарят с нас и ние също не желаем да разговаряме с тях. Искаме вместо с нас, политиците да говорят с учените, да ги чуят. Нямаме други искания, освен спазването на постигнатите международни договорености за опазването на природата, заяви Тюнбер.

 

Мнозина поставят под въпрос нашите стачки, питат дали не трябва да се върнем в училище, наричат ни "кукли на конци". Отчаяно се опитват да сменят темата. Не искат да водим разговор, защото знаят, че ще го изгубят. Имаме нужда от нова политика и нова икономика, от нов начин на мислене. Политическата система, която създадохте, е изградена на надпревара и лъжете, за да печелите. Трябва да спрем да се надпреварваме и да започнем да работим заедно за справедливото разпределение на земните блага. Отстъпете няколко крачки назад в полза на всички живи същества. Може да звучи наивно, но би трябвало да знаете, че друг избор нямаме, добави тя.

 

По нейните думи има още 11 години преди настъпването на необратими верижни промени извън човешкия контрол. Тюнбер допълни, че целите на ЕС за намаляването на вредните газове до 2030 г. трябва да бъдат утроени. Тя призова възрастните да се присъединят към младите природозащитници. Заехме се да разчистваме стореното от вас и няма да спрем, докато не приключим, завърши словото си Тюнбер.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че когато е поел поста, е отказал да подкрепи въвеждането на общоевропейско изискване за работата на тоалетните казанчета. По неговите думи подготвяната промяна е щяла да доведе до спестяване на енергия, но той не можел да застане пред медиите и да защити предложението, защото обещал комисията да се занимава само със значими въпроси.

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите приятели са на мнение, че промените в околната среда са измислица. Според мен трябва да наблюдаваме околната среда, за да забележим признаците на промяна. Пчелите са важни колкото Тръмп, каза той.

 

Юнкер настоя, че политиците не стоят със скръстени ръце, и заяви, че има други също толкова важни въпроси като опазването на природата. Той съобщи, че в новия бюджет на ЕС до 2027 г. всяко четвърто евро ще бъде насочено за защита на околната среда.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна