Градът на сенките: Сюрреалистичната дистопия в Каракас, 6 дни без ток
Правителството обвинява САЩ в саботаж, но хората стоят гладни и на тъмно
Публикувана: 13 Mar 2019 | 21:45

Когато нощта се спусне над някога оживената столица на Венецуела, вместо жужене на метрополис, Каракас е обвит в раздразнителна тишина.

"Усещаш дълбока тишина навсякъде около теб", разказва Алехандро Гузман, 26-годишен адвокат и един от милионите венецуелци, които останаха на тъмно след като електрозахранването в страната буквално спря. "Сякаш е град на сенки", казва Алехандро.

 

Като много венецуелци той е прекарал последните дни без електричество. Администрацията на президента Николас Мадуро смята, че чуждестранен саботаж е причина за безпрецедентното затъмнение, което започна в четвъртък следобед. Не след дълго цялата страна беше в тъмното - буквално и преносно.

 

"Чувствам се фрустриран и ядосан за всичко случващо се, но знаехме, че ще се случи", обяснява Алехандро Гузман пред Guardian. По обяд в неделя неговият квартал в Каракас вече е с възстановено захранване. Не всички обаче имат този късмет.

 

Неговата 80-годишна баба не живее в един от кварталите, които вече се радват на електричество. Тя е възрастна, страда от Алцхаймер и живее в един от западните квартали на венецуелската столица, които все още нямат ток.

 

"Ситуацията е критична", обяснява внукът й. "Тя има хора около себе си, които я обичат. Но всички на нейната възраст са в опасност при тази ситуация", смята мъжът.

 

Кметът на Каракас Ерика Фариас заяви пред държавната медия в неделя, че електрозахранването е възстановено в 22 от 32 района на столицата.

 

С идването на нощта светлините започват да мъждеят в града, повдигайки мракът, който от четвъртък насам рядко е бил нарушен от светлина. В страх, че токът отново може да спре, жителите започват да се запасяват с храна и вода от малкото магазини, които отварят вратите си в столицата. На много места в провинцията обаче кризата продължава.

 

Появиха се притеснения, че кризата с тока може да предизвика безредици и съответно репресии. В неделя се появи информация за безредици в поне два от 23-те района на Венецуела.

 

"Венецуела е на ръба на тотален колапс", написа в Twitter бившия президент на Боливия Хорхе Кирога. "След няколко часа сюрреалистичната дистопия на "Лудия Макс" ще се отприщи", допълни Кирога.

 

Мадуро, който се е появил публично само веднъж от началото на кризата с тока се опита да увери гражданите, че правителството държи ситуацията под контрол.

 

"Полагаме огромни усилия да възстановим подаването в следващите часове", написа наследникът на Уго Чавес в Twitter.

 

Пред митинг на подкрепящи президента венецуелци Мадуро заяви, че кризата е резултат на подкрепяна от Белия дом "електрическа война", която цели да го свали от власт и той да бъде заменен от американска пионка.

 

От другата страна, Хуан Гуайдо, самопровъзгласилият се венецуелски президент, който има на своя страна подкрепата на международната общност, критикува лявото правителство, че не успява да възстанови електрозахранването и предупреди, че предстоят "трудни дни", когато стане ясен целия мащаб на кризата.

 

"16 щата са все още напълно в тъмнина. Трябва да се справим с тази катастрофа сега", заяви Гуайдо.

 

Хуан Гуайдо призова народа на Венецуела да излезе на протести и свика извънредна сесия на опозиционния парламент за понеделник, когато се закани да обяви извънредна ситуация в страната. Пред репортери той описа ситуацията в страната като сцена от "научнофантастичен филм".

 

Болниците в страната вече са в кризисно положение, а без ток има и притеснения за терминално болните пациенти, както и за новородените бебета, които трябва да бъдат настанени в интензивно отделение. По непотвърдена информация дузина новородени са починали в болница в западния град Маракаибо. Има данни и за 13 пациенти, които също са загубили живота си заради липсата на ток.

 

Съпругът на Зораида Кордоба е на диализа и преди да успее да намери помощ в клиника в Каракас е прекарал 4 дни без да премине нужната процедура.

 

"Няма ток в къщата ми от четвъртък следобед. Не можем да си купим дори храна, защото банкоматите не работят", казва Зораида, докато се реди на опашка за хранителни помощи.

 

Там е и Марлене Маркес, която обяснява, че родителите й са буквално заклещени на 16-ия етаж на кооперацията си заради кризата.

 

"Те са блокирани в дома си, защото не могат да слязат и да се качат по всички тези стълби", обяснява жената.

 

"Това спиране на тока означава, че всичко ще се развали. Пилешкото и месото във фризера ще се развалят, както и лекарствата, които трябва да стоят на студено", обяснява жената. И допълва, че както няма ток, така няма и вода.

 

През нощта улиците на Каракас изглеждат като от апокалиптичен филм. Без средства за комуникация хората стоят на покривите на колите си, отчаяно надявайки се да хванат сигнал. Междувременно митничарите използват фенерчетата от телефоните си, за да проверяват паспорти.

 

Дезире Гарсия, майка на три деца, недоволства от обясненията на Николас Мадуро, че опозицията и САЩ стоят зад кризата.

 

"Не е сериозно да се каже, че е саботаж. Всичко това е лъжа", беснее Гарсия, която оцелява само заради парите, които нейният съпруг й изпраща от Чили.

 

"Не съм чавист, нито съм от опозицията. Просто казвам това, което виждам... Няма светлина, защото не си вършат работата, не поддържат нещата", категорична е венецуелката.

 

Алехандро Гузман е съгласен, че кризата с електричеството, е можело да бъде предотвратена и е до голяма част причинена от некомпетентността на правителството и от корупция. И е сигурен в едно - липсата на ток ще предизвика още повече протести.

 

dnes.bg

 

 

Четете още:  

 

 

Коментари ( 0 )