Емил Радев призова за пореден път за приемането на България в Шенген
Това стана по време на дебат в пленарна зала за промените във Визовата информационна система, който се състоя късно вечерта в сряда в Европейския парламент в Страсбург
Публикувана: 14 Mar 2019 | 11:16

Българският евродепутат от ЕНП Емил Радев призова Съветът на вътрешните министри на ЕС да вземат положително решение за незабавното приемане на България в Шенген. Това стана по време на дебат в пленарна зала за промените във Визовата информационна система, който се състоя късно вечерта в сряда в Европейския парламент в Страсбург.

 

Емил Радев бе категоричен, че приемането на страната в Шенген ще позволи на българските компетентни власти активно да използват обновената информационна система, което ще допринесе към повишаване сигурността в Европа.


Визовата информационна система позволява на службите да засекат истинността и валидността на издадените краткосрочни визи, които позволяват свободно движение в Шенгенското пространство. В реформата, одобрена от евродепутатите в сряда, системата ще съхранява вече информация и за дългосрочни визи и за разрешителни за пребиваване, защото тези документи също предоставят възможност за свободно движение в рамките на Шенген.


С реформата на ВИС се позволява още взаимосвързаност на системата с другите информационни системи на ЕС в сферата на вътрешните работи. По този начин всички органи на сигурността ще могат да се възползват от наличната информация в различните системи, без да бъде компрометирана защитата на личните данни.


В сряда на обяд Европейският парламент одобри на първо четене с огромно мнозинство промените във Визовата информационна система, като преговорите със Съвета се очаква да започнат след европейските избори. 

 

Черно море

Коментари ( 0 )