IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:30 | 20 март 2019
Обновен: 10:31 | 21 февруари 2024

Тероризмът в Нова Зеландия - без българска връзка

Според Съвета по сигурността атаката е индивидуален акт

По материала работи: Слав Велев
Тероризмът в Нова Зеландия - без българска връзка

Снимка: МС

 

 

Терористичната атака в Нова Зеландия е индивидуален акт. Това е изводът от извънредното заседание на Съвета по по сигурността към Министерския съвет, свикано от премиера Бойко Борисов.

 

На него е била обсъдена ситуацията след терористичните актове на територията на Нова Зеландия и Холандия.

 

При нападението срещу джамии в Нова Зеландия австралийският екстремист Брентън Тарант уби 50 души. По-късно стана ясно, че стрелецът от Крайстчърч е бил у нас между 9 и 15 ноември миналата година като турист.

 

Не са налице данни за контакти с български граждани на задържания за атаката, който е бил в България в края на миналата година, смятат управляващите.

 

По случая се работи съвместно със съюзнически и партньорски служби в други страни и с международни организации. МВР и службите за сигурност на страната извършват действия за проверка, разширяване и конкретизиране на постъпилите данни, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Съветът по сигурността е разгледал също темата за осъществяваните в Източното Средиземноморие енергийни проекти във връзка с националните интереси на България в тази сфера.

 

Изразено е било становището, че намирането на решение на някои различия или противоречия между ангажираните страни е в полза за регионалната стабилност и енергийната сигурност на европейските страни.

 

Dnes.bg

 

 

 

Коментари

Новини Варна