IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
13:19 | 21 март 2019
Обновен: 07:36 | 24 април 2024

Във вторник Варна ще отбележи Денят на Тракия

Поклонение ще има и за 106 г. от превземането на Одрин по време на Балканската война 1912 – 1913 г.

По материала работи: Борис Проданов
Във вторник Варна ще отбележи Денят на Тракия

На 26 март (вторник) във Варна ще бъде отбелязан Денят на Тракия и 106 г. от превземането на Одрин по време на Балканската война 1912 – 1913 г. Официалното честване е от 11 ч. на паметника-портал на Осми приморски пехотен полк. Там ще се проведе заупокойна молитва, отдаване на военни почести и тържествено поднасяне на венци и цветя. Националното поклонение ще вземе участие и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщават организаторите – Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, община Варна и Военно-морските сили. Същият ден от 18 ч. в Тракийския дом е и тържественият концерт.

 

Именно Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непробиваемата (според германските специалисти) Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война.

 

Но освен с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия.

 

Разорението на тракийските българи през 1913 г. е геноцид и етническо прочистване на българското население в южната част на областта Тракия по време и скоро след Междусъюзническата война. Извършвано от Османската армия и турски башибозук, засегнатите области включват Източна Тракия и Източните Родопи.

 

Тези трагични събития са описани от българския академик Любомир Милетич през 1918 г., а също и от Фондация Карнеги за международен мир в доклада си от 1914 г. за Балканските войни. Етническото прочистване е било насочено против 300 000 българи. Убитите тракийски българи се оценяват да са 50 000 – 60 000, което е 20% от българското население в Тракия, останалите българи християни са прогонени.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Децата на Варна празнуваха 3 март (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна