IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
09:13 | 23 март 2019
Обновен: 03:08 | 23 април 2024

Си Дзинпин обеща на Рим, че „новият път на коприната“ ще е двупосочен

Италианският премиер Джузепе Конте трябва да подпише меморандум за разбирателство

По материала работи: Слав Велев
Си Дзинпин обеща на Рим, че „новият път на коприната“ ще е двупосочен

Китайският президент Си Дзинпин обеща в петък в Рим, че амбициозният му проект "Нови пътища на коприната", който предизвиква безпокойство в Брюксел и Вашингтон, няма да бъде еднопосочна улица.

 

"Китайската страна иска двустранна търговия и двустранен поток на инвестиции", каза Си Дзинпин в речта си след срещата с италианския си колега Серджо Матарела, който го прие с всички почести.

 

"Италианският принос към новия път на коприната е от решаващо значение", каза президентът Матарела, подчертавайки обаче необходимостта от "двустранен" и в духа на "лоялна конкуренция" обмен, при зачитане на интелектуалната собственост и общата борба срещу фалшивите стоки“.

 

Италианският премиер Джузепе Конте трябва да подпише меморандум за разбирателство със Си Дзинпин в събота, за да подпечата участието на Италия в неговия грандиозен проект за морска и сухоземна инфраструктура.

 

Представителят на Белия дом, Гарет Маркиз, отсъди миналата седмица в Twitter, че Рим "няма нужда" да се присъединява към този проект за "новите пътища на коприната (Инициативата "Eдин пояс, eдин път"). Италия, чийто дълг е вторият по големина в еврозоната и чиято икономика официално е в рецесия, не крие желанието си да търгува с Китай. Голяма делегация от китайски бизнесмени придружава президента Си Дзинпин. Те бяха домакини в петък на президента Матарела.

 

 

Италия изостава в сравнение с партньорите си в търговията с Китай. Износът на страната не надхвърля 13 милиарда евро за миналата година, докато за Германия е седем пъти повече, заяви италианският държавен секретар за икономиката Микеле Гераци, горещ защитник в Рим на китайската кауза.

 

"Нашият меморандум за разбирателство е първият по рода си", тъй като предвижда "концепции, които ще доближат проектите, сключени в рамките на инициативата "Eдин пояс, eдин път", по-близо до практиката на ЕС", особено в областта на околната среда, увери той.

 

Френският президент Еманюел Макрон остава скептичен. "Това не е добър метод за двустранно обсъждане на текстовете на споразумението относно новите пътища на коприната", каза той в Брюксел след първата дискусия на 28-те по темата.

 

Германският канцлер Ангела Меркел е по-премерена и не се въздържа от критики за момента, но подчертава, че все още е "по-добре да действаме по еднакъв начин" в Европа.

 

Посещението на президента в Европа идва десет дни, след като Европейският съюз публикува план от десет точки, като подчерта, че Китай е по-скоро "съперник" отколкото търговски партньор.

 

В петък в Брюксел европейските лидери положиха основите на общ европейски фронт срещу Пекин, който Париж и Берлин поискаха, за да преодолеят разделението преди срещата на високо равнище между ЕС и Китай на 9 април в белгийската столица.

 

"За първи път има желание да координираме своите действия",  коментира Еманюел Макрон.

 

До края на 2019 г. Комисията ще представи едно широко предложение за „индустриалното бъдеще“ на ЕС, което ще включва мерки по отношение на търговията и конкуренцията.

 

След Италия, китайският президент ще пътува до Монако и Франция, където ще присъства на безпрецедентна среща във вторник с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Целта, според френското председателство, ще бъде "да се намерят точки на сближаване между Европа и Китай" по теми като мултилатерализма или прилагането на Парижкото споразумение за климата.

Коментари

Новини Варна