IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
11:06 | 24 март 2019
Обновен: 04:29 | 19 март 2024

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети

Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс, коментира вицепремиерът

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Investor.bg, архив

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. 
 

Решението на Цецка Цачева (да подаде оставка, бел. ред.) е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма“, коментира той. По думите му обаче това няма да спре проверките, които предстоят във връзка със скандала около придобитите на ниски цени апартаменти от висши политици. 
 

„Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са е един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение“, коментира Дончев.
 

Вицепремиерът определи скандала като проблем. "Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците", добави Дончев и изрази предположение, че всичко е законно.
 

Томислав Дончев не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване. 
 

Цецка Цачева подаде оставка вчера, ден след като самата тя поиска проверка от прокуратурата и антикорупционния орган на закупения от нея апартамент апартамент в столичния кв. „Изток“.
 

Оставка подаде и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.
 

Имената и на двете бяха свързани с имотния скандал около зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който според съобщения в медиите е закупил от фирма „Артекс“ луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“ на по-ниски от пазарните цени.
 

Скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили още Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. Ваня Колева също е закупила апартамент в тази сграда, в която е и имотът на Цветанов, който също така е и неин кум.
 

Investor.bg припомня, че според публикациите в медиите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е купил от фирма „Артекс“ луксозен апартамент в столичния кв. „Изток“, а скоро след това жилища в същия квартал от същата компания са купили още Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов. В публикациите се твърди, че сделките са били на цени, по-ниски спрямо подобни имоти в същия квартал.


Investor.bg


Четете още: Заместник-министърката на спорта също подаде оставка


Министърът в оставка Цецка Цачева: Тръгвам си с усещане за свършена работа
 

Коментари

Новини Варна