IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
18:11 | 11 април 2019
Обновен: 13:39 | 7 април 2024

Захариева: Нищо не може да унищожи НАТО

Тя изрази още един път подкрепата си за Северна Македония

По материала работи: Слав Велев
Захариева: Нищо не може да унищожи НАТО

 

"Въпреки че понякога имаме различия, тогава, когато споделяме и продължаваме да споделяме едни и същи ценности, този съюз няма как да бъде разрушен". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при откриването на международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 години и неговото бъдеще, съобщава Фокус.

 

"България е достоен съюзник в НАТО", коментира Захариева и подчерта, че разширяването на най-успешния отбранителен и политически съюз не бива да спира.

 

Тя изтъкна, че вече 70 години, откакто е създаден Алиансът, няма военни действия в нито един от съюзниците в НАТО.

 

"70 години този съюз успява да опази демократичните ценности в НАТО. И не само това - Алиансът има партньорства с 40 държави, с които изпълнява общи мисии и най-вече подпомага тези държави по пътя на реформите", заяви външният ни министър.

 

Екатирана Захариева за пореден път изрази подкрепата на България за присъединяването на Република Северна Македония и декларира готовността ни да помагаме на държавите, които искат да станат част от този съюз.

 

Според нея основните предизвикателства пред международната сигурност са нарушенията на международното право, поставянето на риск структурата на контрол на въоръжаването чрез нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, кибер-заплахите, тероризъм и незаконна миграция.

 

Гост на конференцията е помощник-генералният секретар на НАТО Антонио Мисироли. Той приветства усилията на България за опазване на сигурността в Черно море, водещата роля на страната ни при присъединяването на Северна Македония, Украйна и Грузия, какти и за учстието на български мисии в Афганистан, Косово и Ирак.

 

"НАТО работи за износ на стабилност и София допринася в това отношение" - коментира Мисироли.

 

Организацията на Северноатлантическия договор или просто НАТО е военно-политически съюз, основан през 1949 година. В момента членките на Алианса са 29, а организацията очаква своя 30-ти член - Република Северна Македония.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна