IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
18:00 | 12 април 2019
Обновен: 05:54 | 13 април 2024

Британците у нас със същия статут и след Brexit

Това приеха депутатите на второ четене в Закона за чужденците

По материала работи: Слав Велев
Британците у нас със същия статут и след Brexit

Гражданите на Обединеното кралство, които трайно са се установили в България, ще могат да запазят статута си у нас и след Brexit, като за това е предвидена специална процедура по пререгистрация. Това записаха депутатите на второ четене с поправки в Закона за чужденците.

 

След излизането си от Еропейския съюз британците ще влизат у нас като граждани на трета страна. Затова се прави изключение за тези, които вече са се установили у нас, да могат да запазят досегашния си статут.

 

Гражданите от Великобритания и членовете на техните семейства, които към деня, следващ датата на оттегляне на Великобритаия от ЕС са влезли и пребивават законно в България или притежават валиден документ за пребиваване, могат в срок до 31 декември 2020 г. да подадат лично заявление в дирекция "Миграция" или в областните дирекции на Министерство на вътрешните работи за издаване на разрешение за пребиваване у нас.

 

С промени в закона се урежда и статутът и пребиваването в България на непридружените деца-чужденци.

 

Измененията предвиждат право на пребиваване на деца чужденци до 18-годишна възраст да се предоставя след общо съгласие на родителите. Ако няма такова, спорът се решава по съдебен път.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна